perjantai 11. helmikuuta 2011

Kanavatöitä monella tyylillä

Jokainen minun aikalaiseni tietää miten yleisiä olivat kanavatyöt ennen muinoin seinillä. Muistan, että aika monessa kodissa oli esimerkiksi Tuhkimo-kanavatyö. Varmaan niitä vieläkin on ja tehdään koska tämän kuvankin löysin käsityöalan nettiliikkeestä. Samoin muistan monet taistelevat metsot seinillä, muun muassa edesmenneen anopin seinällä oli sellainen. Muistan myös äitini äidin Viipurin linnan seinällä. Niitä lienee ollut paljonkin karjalaisten kodeissa.Nyt olen nähnyt niitä myytävän muutamalla eurolla kirpputoreilla.

 Itse muistan koulun käsityötunnilta opettajan tuomion kanavatöitä kohtaan. En tiedä miten se on jäänytkin mieleen. Joku tyttö oli tuonut kouluun käsityön (oli ilmeisesti koulutyön saanut valmiiksi) ja opettaja ilmaisi tosi jyrkän halveksunnan kanavatyötyötä kohtaan. Omasta mielestäni työ oli hieno, varmaan joku kissanpentu tai vastaava. Tämä tapahtui kanskoulussa 60-luvulla. Uskon, ettei tällä hetkellä asenne minkäänlaista käsityötä kohtaan ole yhtä tuomitseva. Itse ajattelen,että pienelle lapselle kanavatyön tekeminen voi olla hyvinkin kädentaitoja kehittävää.Jollakin tavalla ymmärsin, että työ oli paheksuttava kun se malli oli valmiiksi piirretty. Opettaja oli varmaan valistunut ja olisi halunnut mieluummin, että tyttö olisi tehnyt jotain, missä pitää laskea pistoja.Onhan se totta, että tälläisessä työssä jää tärkeä suunnittelu-elementti pois, mutta toisaalta siihen aikaan ei kyllä käsitöissä suunniteltu itse paljoakaan, mikä sentään on jo itsestäänselvyys nykyajan käsityönopetuksessa tai ainakin pitäisi olla.

 

Omia kanavatyökokemuksiani ei ole montaa. 90-luvulla Kaffe Fasset piti Helsingissä suurta suosiota saavuttaneen näyttelyn. Siellä oli esillä hänen värikylläisiä kanavatöitään.Silloin ostin tämän kanavatyön sieltä näyttelystä ja ompelin sen innolla.Vieläkin pidän siitä. Se oli vuosikaudet sohvatyynynä mutta on ollut jo monta vuotta pois käytöstä. Nyt ratkoin sen tyynyn auki ja meinaan  uusia sen. Olen ommellut myös toisen saman suunnittelijan tyynyn, mutta se on jossakin teillä tietämättämillä (tässä talossa kyllä...). Siinä on ruusuja.Kaffe Fassetin innoittamana ja kun langoista jäi paljon jäljelle suunnittelin tämän tyynyn. No, tietysti piti ostaa lankoja lisääkin.Piirsin mallin piirtoheitintussilla kankaalle. Turkoosi lanka loppui ja työ jäi kesken (yli kymmeneksi vuodeksi).

 

Huomenna meinaan mennä etsimään vastaavaan väristä turkoosia kirjontalankaa ja tehdä työn loppuun.

Äitini innostui myös samasta hommasta ja hän teki samalla tyylillä tämän geometrisen kokeilun. Siinä on mielestäni hienot värit ja voin kuvitella, että tätä on ollut kiva tehdä.


Myös tämä selvästi pointillistinen työ on äitini peruja. Näistä olen ajatellut tehdä joskus jotain, vaikka joululahjaksi siskoilleni. Nämä ovat sellaisia perintöjä , joita arvostan tosi paljon.

Sum summarun! Suosittelen kanavatöitä kaikille. Kangasta vaan ostamaan ja kynä heilumaan.Sopii myös lapsille. Olen testannut. Spriiliukoisella tussilla vaan viivoja ja kaaria. Hienoja villalankasävyjä vaikka jämalankakasasta. Ei niitä lankoja tarvitse välttämättä ostaa jos vaan lankojen vahvuudet sopii peittämään kanavakankaan pinnan.

20 kommenttia:

Zzz kirjoitti...

Nämä ovat tosi kivoja. Kaffella on jänskä näkemys väreistä ja minuun se kyllä uppoaa....

Yksi aarteeni on iso äitini tekemä kanavatyö Tyttö ja lintu.

Paula kirjoitti...

Ihan yllättäviä ja hienoja töitä, en ole koskaan näitä nähnytkään, ei ole mitään havaintoa noista äidinkään kokeiluista. Tuo Kaffe Fassetin innoittamakin sinun kesken jäänyt työsi on tyylikäs ja hienot värit ja sävyt.

KristiinaS kirjoitti...

Juu, kanavatöitä tehdään ilmeisesti paljon. Kun mä olin yhdessä lankakaupassa lauantaiapulaisena niin joka lauantai kanavatöitä myin. Miehetkin tykkää niitä tehdä. Kehystettäväksikin niitä tuotiin ja kahden eri tekijän sama kuva oli aivan eri ilmeinen, ja kolmas vielä niistäkin erilainen. Lapsille onkin ihan omia pakkauksia myytävänä, selkeät kuvat ja isompi neula yms.

sinisukka kirjoitti...

Täyttä totta kirjoitat! Pääasia kai on että tekee jotakin, josta tykkää! Ainahan kädentaidot kehittävät ja sitten voi keksiä itse malleja, kun taidot karttuvat, jos haluaa! Upeita värejä noissa "Kaffeissa"!! Ja varsinainen mestari tuo äitisi!! Hieno perintö!! Mukavaa, kun esittelit meillekin :D

Pirjo kirjoitti...

Joskus olen tehnyt kanavatöitä, ne on hauskoja. Mökillä on yksi aloitettu, ja tarkoitus olisi tehdä lisää. Ostin jopa lankoja ko. tarkoitukseen. Mutta... se vaatii erilaiset tunnelman kuin neulominen, jotenkin. Aina ei osaa olla aloillaan.

Heleena kirjoitti...

Kanavatöissä on jotain hyvin koukuttavaa! Olen tehnyt aika monta,mutta antanut jonnekin. Kirkot ovat yksi aihe ja mulla on Lakeuden Risti kehystystä vailla valmiina.

Rva Pioni kirjoitti...

Hyvä, kun muistutit. On ollut tekeillä kauan satujakkara Pirkka-langoista. Missä lie? Lapsetkin jo isoja ja kai minä kohta mummi?
Mitähän muuta siitä voisi tulla? Kassi, tuolinpäällinen vai sitten se satujakkara mummilaan:)

Mari kirjoitti...

Kiitos yllytyksestä! Tämän laitan korvan taakse ja toteutan, kun sen aika tulee :)

Saila kirjoitti...

Sinulla on ihana blogi! Itseäni kovasti kiinnostavia asioita. En yleensä heti klikkaudu lukijaksi (sillä olen 50%:sti hämäläinen ja haluan miettiä asiaa rauhassa), mutta nyt kyllä tein sen. Ostin muuten juuri Kaffe Fassettin vahakangasta kaupungista, otin jo kuviakin että kirjoitan siitä blogissani jossain vaiheessa kunhan ehdin. Siis Saaripalstalla, jonne olit jättänyt kommentin, niin poikkesin uteliaana heti tänne.

Auli kirjoitti...

Kiitos kommenteista.Ajattelinkin, että kanavatyöt kirvoittavat muistoja! Tosiaan tänään meinaan alkaa tehdä kirjontatyötä valmiiksi kun saan vaan hiukankaan samanväristä lankaa.
Saila, tervetuloa lukijaksi!

seijastiina kirjoitti...

Äitini teki myös kanavatöitä paljon, ja vaikka mitä muutakin teki hän ♥
Kauniita ovat, ja olen ajatellut monesti, jos kokeilis, vaan en vielä..
Tuhkimo työ lienee meilläkin lapsena, minne lie joutunut :/

Kaunis tuo tyyny, kirjo ihmeessä loppuun, ja upea äitisi käsityökin ♥

Tiitsa kirjoitti...

Kanavatyöt tekevät uutta tulemistaan, mikäli huomioihini on uskomista. Viikottain kysellään niiden tekemisestä ja töissä useampikin nuori on kiinnostunut kokeilemaan, vaikka en ole tuputtanut. Kanavatyöt ja ristipistotyöt koetaan haastaviksi ja niissä keskittyminen on monelle nuorelle vaativaa, mutta kasvattavaa.
Upeat ja hyvinkin tutut ovat perintötyösi.

tuike kirjoitti...

Hei vaan! Rva Pionin kautta löysin tänne. Ihana sivusto sinulla. Olen käsityönopettaja myös- siitäkö johtunee, että tykkäsin sivustostasi heti.

Ja kanavatyöt kunniaan! niissähän on vaikka mitä mahdollisuuksia!

catariina kirjoitti...

Olen käynyt blogissasi aina silloin tällöin. Tämä ensimmäinen kanavatyökin pysäytti, siitä lisää blogissani joskus.
Niin Porin Tipulan kasvattama käsityöläinenkin olen,monen tekemisen perustus laskettiin jo siellä. Olen joskus muistellut blogissani niitä aikoja. Sieltä tie vei diakonissalaitokselle ja ympäri Suomea kuljettuani nyt tässä luostarin varjossa. Mukavaa päivää sinulle

Matleena kirjoitti...

Hyvin muistan 1950-luvulla äidin tekemät kanavatyötaulut. Itsekin tein yhden pienen, sitä ei kyllä koskaan kehystetty, koska taisi jäädä hiukan kesken. Molemmilla veljilläni on äidin kirjomat taulut, toisella tuhkimo ja toisella joku maisema.

Silloin aikanaan tykkäsin noista tauluista, mutta en enää, kun ne ovat yleensä aika ilmeettömiä eivätkä siksi viehätä silmääni. Tuo sinun kissatyynysi ei kyllä kuulu samaan kastiin, se on soma. :)

Pirena kirjoitti...

Sinäpä olet suosittu, enkä yhtään ihmettele miksi. Blogisi on jotenkin erilainen, siinä viehätys.

Jepulis kirjoitti...

Mahtavaa! Mulla on seinällä Viipurin linna -kanavatyö ja kanavatöitä voi ihailla myös Tampereen kulttuurikahvila Hertan yleisissä tiloissa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen tehnyt paljon kanavatöitä - niihin yksinkertaisesti vain jää koukkuun. Voitko kertoa tarkemmin noista itse suunnittelemistasi töistä, mielellään ihan ohjemallikuvien kera. Minullekin kun on jäänyt töistä paljon jämälankoja niin niistähän voisi tehdä jotain tuollaista. Kiitos etukäteen :) t. Eija

Auli kirjoitti...

Eija, valitattvasti minulla ei ole mallikuvia otettuna enkä ole aloittanutkaan enkä aloittamassa. yksinkertaisesti vaan niin asia toimii, että piirretään kanavakankaalle suunnitelman mukainen kuva tai spriiliukoisella tussilla ja sitten vaan ommellaan. Äitini teki näitä varmaan ihan niin, että ompeli ihan sattumanvaraisesti!

Anonyymi kirjoitti...

Huomenta ! Kiitos vastauksesta. Pitänee vain minunkin rohkeasti alkaa kokeilemaan, miten onnistuu :) t. Eija