lauantai 26. maaliskuuta 2011

Virkkauskirjoja ja päättelytekniikkaa

 Esittelen ihan ensimmäiseksi kaksi mahtaavaa kirjaa niille, jotka tykkäävät virkata paloja. Vasemmanpuoleisesta Melody Griffinsin kirjasta on jo suomenkielinenkin versio. Oikean puoleinen Edie Eckmanin kirja on suosikkini, koska siinä on sivujen kierrekiinnitys. Se pysyy virkattaessa siis hyvin auki.

Kummassakin kirjassa on selkeät piirrokset virkkaamisesta niin, että ei tarvitse paljoa välittää kielestä.

Tämän kirjan olen tilannut kirjakauppa Adlibriksestä, mutta se ei ole vielä tullut. Se maksaa muistaakseni alle 14€. Katselin sitä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa ja ihastuin, mutta mielestäni se oli siellä kallimpi, enkä ostanut.


  Pyynnöstä ohje siitä, miten päätellään isoäidin neliö niin, ettei tarvitse päätellä neulalla jälkikäteen. Oikeastaan olen miettinyt tätä ohjetta koko kevään, koska koulussa virkkasimme tilkkuja Novitan ohjeella, jonka ongelma on siinä, että joka toinen kerros päättyy eritavalla. Voi kuvitella miten vaikea tälläistä on ymmärtää viides-kuudesluokkalaisen, joka ei vielä ymmärrä virkkausta kovin hyvin. Tämä on tälläinen maalaisjärkinen ohje.

Kuvat ovat aika selvät mutta pieni selostus kuitenkin. Kerros virkataan normaalisti loppuun ja sitten jatketaan piilosilmukoita pylväsryhmän päälle ja edelleen seuraavan ketjusilmukkaketjun päälle sen loppuun. Katkaistaan lanka.N. 3cm pituiseksi.
             
 Vedetään lanka silmukan läpi ja vedetään vielä koukulla takaisin päin niin, että langan suunta vaihtuu.(kuva1). Tällä olen ajatellut estää sen, etteivät piilosilmukat pääse purkautumaan.Sitten aloitetaan seuraavan kerroksen virkkaaminen niin, että siirrytään edelliseen kulmaan(kuva2). Perustelu: näin ei samassa kulmassa ole liikaa langanpäitä. Aletaan virkata ketjusilmukoita ihan normaalit 3kpl. Lankaa ei tarvitse jättää kuin n. 3 cm pitkäksi.
 Otetaan lanka koukusta. Silmukka venytetään isoksi, ettei se karkaa. Virkkuukoukulla päätellään pariin kertaan ketjusilmukkaketjuun langanpää niin, että sen suunta vaihtuu pariin kertaan.Jatketaan virkkaamista normaalisti langan pätkän päälle. Aloitan uuden kerroksen kulmasta sitä varten, että siihen tulee kokonaista kuusi pylvästä niin, että lanka varmasti jää sisälle!
Sitten jatketaan virkkaamista normaalisti ja katkaistaan lanka. Seuraavan kulman ohitettua on kaikki langat siististi päätelty. Näin yksinkertaista. Jokainen kerros alkaa näin samalla tavalla, eikä tarvitse lopussa ärsyyntyä lankojen päättelystä.

15 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihanaa, kiitos ohjeesta! Noihin olisikin kiva käyttää jämälankoja.
Herkun näköiset kirjat, varsinkin tuo reunusten virkkuukirjan kansi, ooh!

Zzz kirjoitti...

Reunusten virkkauskirja näyttää ihan mahtavalta..

Näitä päättelysysteemejä kannattaa ihan oikeasti miettiä, niin tulee homma helpommaksi. Ja kulmasta aloittaminen tuottaa omasta mielestäni myös siistimmän lopputuloksen eli ei niin helposti huomaa, mistä uusi kerros on aloitettu.

Sirpa kirjoitti...

Ihanat kirjat,mäkin haluan! :) Ja päättely todella kannattaa tehdä jo työn kuluessa,näin säästää aikaa ja vaivaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos havainnollisesta ohjeesta. Nyt ymmärsin idean, ja aion sitä tietenkin hyödyntää.
Nuo virkkauskirjat ovat kyllä aivan liian houkuttelevan näköisiä.. :)

Matleena kirjoitti...

Ai sinä teet sen noin, tuon päättelyn nimittäin! Vaikuttaa kyllä niin mainiolta tavalta, että käyttöön pääsee täälläkin. Kii-iitos! :)

Se suomenkielinen painos kirjasta 201 virkkausideaa... on muuten loppuunmyyty, harmi. Odottelen uutta painosta ja "kuolaan" nyt jo tuota toistakin esittelemääsi kirjaa! ;D

-maria- kirjoitti...

Palojen virkkaukseen jää aina ajoittain koukkuun :) Minäkin yritän aina virkata päättelylangat seuraavan kerroksen sisään samalla, viimeistelyjutut eivät ole lempipuuhaani.

Tintti kirjoitti...

Kiitos selkeästä ohjeesta. Olen aloittanut kerroksen virkkaamalla aloistulangan pylväiden alle, mutta tuo piiilosilmukoilla varmistaminen oli minulle uutta (mutta on päässyt tänään jo aktiiviseen käyttöön).

Griffinsin kirja minulla onkin jo, mutta tuo toinen näyttää niin kauniilta, että pitää pistää ostoslistalle.

Pirjo kirjoitti...

Kirjat vaikuttavat tutustumisen arvoisilta ja niiin ihanan värikkäiltä =)
Minäkin olen tehnyt tuon "päättelemisen" jotakuinkin samalla tavalla, koska inhoan sitä lopullista päättelytyötä.. Tuo on kätevämpää... Kiva kun jaksoit vielä laittaa ohjeen kuvineen =)

tuike kirjoitti...

Hei! Luin Tekstiiliopettajan verkkosivuilta sinun haastattelun, jossa oli maininta oppilaiden töiden blogista, jota pidät. Niin KIVOJA töitä ja huomasin, että opetat myös alakoulussa. Ja jaksat päivittää usein. Nyt minunkin pitää ryhdistäytyä ja alkaa päivittää myös oppilaiden töistä kertovaa blogia ja ehkä laittaa myös linkki omaan blogiin.

Virkkauskirjoja ja muitakin käsityökirjoja on niin paljon, että meinaa epätoivo iskeä, kun haluaisi omaankin hyllyyn niin monia. Eikä enää ole tilaa...

Oikein mukavaa viikonloppua!

Så Vitt Jag Vet kirjoitti...

Ja böckerna du visar ser inspirerande ut ! Borde kanske beställa ...
Kraam
Sanne

Mari kirjoitti...

Olen katsellut sillä silmällä samoja kirjoja Amazon.comissa. Nyt kun annoit niistä positiivista arviointia, niin saatan käydä ostoksilla :)

Teen samantyyppisesti päättelytyön mummoissa, niin säästyy hermot yhdistelyvaiheessa.

Auli kirjoitti...

Joo Tuike. Osallistuin sellaiseen sähköpostihaastatteluun Tekstiiliopettajalehteen ja ilmeisesti se on sitten siellä nettisivuillakin. Suosittelen kyllä koulublogin pitoa, se on kivaa. Eikä kovin rasittavaakaan kun en kirjoita siihen paljoa. Tuntuu, että tämä oma blogi vie enemmän aikaa kun on niin paljon näitä blogikavereita. Mutta tämä on kyllä niin kivaa. Koulublogi on saanut kyllä paljon kehuja ja meidän koulussa pidetään nyt myös kuvataideblogia. Koulumme on muuten yhtenäiskoulu ja itse opetan neljännestä ylöspäin, mutta kun luokassa on oma Ixus-pokkari sillä ottaa kuvia myös muutkin opettajat, jotka opettavat pienempiä.
Kiitos kehuista, on kiva saada koulublogista palautetta, kun sitä kommnetoidaan niin vähän. Jollakin tavalla varmaan koulu on niin persoonaton, ettei paljon kommentoida vaikka olisi kiva, että oppilaatkin saisivat palautetta. Hyvää viikonlopun loppua!

villaruusu kirjoitti...

Kiitos hyvästä päättelyohjeesta! Sille tuli heti käyttöä :).

Tintti kirjoitti...

Mahtavaa. Tämä tulee heti käyttöön. Kiitos selkeästä ohjeesta. :)

Tiitsa ( Tuula Laakso) kirjoitti...

Näin sitä vaan oppii uutta. Iso-äidin neliöt ovat työn alla joten tuo sinun päättelytekniikkasi pääsee heti käyttöön. Olen tähänkin asti virkannut langanpäät seuraavan kerroksen alle, mutta tuo varmistuksesi estää purkaantumisen käytössä hyvin. Kiitos.