maanantai 25. kesäkuuta 2012

Ihmemöykkyjä ja takkaturinaa

 Viime viikon keskiviikkona takka sai viimeisen silauksen. Muurari muurasi siihen antiikkirappauksen.
Kun takka lämpiää, kissat menevät heti sen päälle, joskus näin symmetrisesti. Siellä on usein kaksi pientä möykkyä!
                                                             Nekun tyylinäyte.
                                                      Rosvon asento on vähän valppaampi.
Takasta puuttuu enää listoitus katonrajasta.
Koska piippu tehtiin suoraan takan päälle ja siitä katon läpi, takassa on kaksi peltiä. Niin sanottu kesäpelti auttaa vedossa ja sitä pidetään auki vain sytytettäessä ja puita lisätessä. Silloin savu menee suoraan piippuun ja takan hyvin sytyttyä suljetaan kesäpelti, jolloin alkaa normaali kierto takan hormeissa ja varsinainen takkauunin lämpiäminen. Kesäpelti on alimmainen pelleistä. 
Koska minulla ei ole ollut koskaan takkaa ja muutenkin kaikki lämmittäminen on minulle uutta (kotonakin oli avotakka, jota lämmitettiin joskus ja jouluna ja saunan lämmittäminen oli kotona asuessani isäni "pyhä" toimitus, jota en koskaan oppinut) olen saanut hyvää opastusta miesystävältä, joka on kokenut lämmittäjä; onhan hänellä vuolukivinen leivinuuni ja sauna tietysti lämpiää puilla. 
Takan mukana tuli tarkat ohjeet. Tärkeää on se, että siinä lämmitetään vain 1% uunipainosta, tässä tapauksessa  siis 12kg vuorokaudessa. Siihen määrään emme tietenkään ole vielä päässeet kun ei ole ollut kylmää. Uunimestari kertoi, että useissa vapaa-ajan mökeissä on ollut ongelmia lämmittämisen kanssa. Nykyajan ihmiset ovat niin fiiliksissään takoista (varsinkin jos heillä ei ole kokemusta lämmittämisestä), että pitävät takassa liikaa tulta kuin ikään avotakassa niin, että varaava takka kuumenee liikaa. Siksi Tulikivi satsaa tarkkoihin ohjeisiin, varsinkin kun on ollut tulipaloja, jotka ovat syttyneet piipuista välikatoilla, niiden ylikuumentumisesta johtuen. 

Tuntuu uskomattomalta, että takka nousi tyhjästä toukokuun 12:n päivän jälkeen ja kipusi vielä katonkin läpi. Nyt seuraan mielenkiinnolla sen vaikutusta sähkölaskuihin. Jospa joka toinen kuukausi tullut lähes 440€:n sähkölasku puolittuisi tai edes lähes puoliintuisi, siinä on tavoitteeni. Se selkiää varmaan puolen vuoden sisällä kun täällä Porissakin siirrytään arviolaskuista suoraan mittarilukuun. Odotan jännityksellä ja toivon, että takka maksaa itsensä takaisin. No, jos ei ihan kokonaan niin ainakin osittain, pitäähän ylellisyydestä maksaa. Itse ajattelen myös, että tämä takka on lähivuosien matkustelut. Olenhan kuintenkin  koti-ihminen.

Piirongin laatikossa odottaa pino kuitteja kotitalousvähennystä varten. On muurarin laskuja, peltisepän lasku, sekä pari puunkaatolaskua. Pihasta kaadetut puut ja kuvassa näkyvät miesystän minulle lupaamat puun rangat varmaan lämmittävät takkaa muutaman vuoden. Puiden kaataminen varmaan myös lisäsi takan vetoa, koska talon katto on ollut ennen aikalailla isojen mäntyjen ympäröimä.


Tämä pitkän takkaturinan  myötä oikein hyvää kesäistä viikkoa kaikille!

19 kommenttia:

Aarnilintu kirjoitti...

Mukavaa päästä nauttimaan kunnolla valmiista ja kauniista takasta! Tuo että takka = lähivuosien matkustelut, on hauska toteamus. Voihan sen ajatella vaikka niin, että takan ääressä voi tehdä nojatuoli- tai käsityömatkoja mihin päin maailmaa tahansa. Sen lisäksi että se lämmittää kuin etelän aurinko, tuo hyvää mieltä, rentouttaa, irrottaa arjesta.. Ja mitä muita hyviä vaikutuksia sillä matkustamisella usein onkaan:)

Så Vitt Jag Vet kirjoitti...

Vau så fin din takka blev.. Vet att du kommer att njuta massor framför den i vinter...
Ha en skön sommar!
Kraam
Sanne

Auli kirjoitti...

Aarnilintu, tuo nojatuolimatkailu takan ääressä sopii hyvin ajatusmaailmaani!

Paula kirjoitti...

Kyllä nuo kissat on mainioita, kun heti kekkaavat, mikä on lämmintä ja mukavaa. Meillä Kosken keittiössä vähän sama näky, Ruska katon rajassa kaapin päällä, kun pesää lämmitetään. Siellä ei ole tuollaista takanpäällistä eikä uuninpankoa, pitää hypätä korkeimman kaapin päälle. Takkasi on kodikas elementti teidän kissoille ja ihmisille.

Milukka kirjoitti...

Tulipas siitä hieno takka! Nuo siun kissat on niin mainioita tuolla takan päällä:) Ei varmaan tartte talvella muualta etsiäkään:)

Aikku kirjoitti...

Mukavaa kesää, mutta kivaa syksyn odotusta, että voit laittaa takkaan tulen vaikka joka ilta.

sirkkis kirjoitti...

Suloisia nuo sinun 'takka-koristeet'.

Suvikummun Marja kirjoitti...

Upea on uusi takkasi, ajattelepa vaan niitä kodikkaita syysiltoja takan ääressä kudin kädessä :)
Vaikka vielä ei kannata paljon ajatuksia syksylle uhrata...
Ihanat möykyt takan päällä ♥

Rva Pioni kirjoitti...

Minä olen kaupunkilaistyttönä ja juhlapartiolaisena joutunut myös kantapään kautta oppimaan tuota miten pienellä määräällä puuta tulee sopiva lämpö pieneen kotiin. On tullut muutama kerta lämmitettyä tuskallisen kuumaksi:(huh. Niin käy helposti, varsinkin pienessä vanhassa talossa, kun uunit ovat sokkeloiden takana pienissä huoneissa...
Toisaalta ihanintahan on kun pientä tulta voi pitää usein ja siitä tulee juuri se sopiva lämpö, vaikkapa esimerkiksi viileänä kesäpäivänä. Nautin.

Peikkotyttö kirjoitti...

Kaunis takka! :)

Pia kirjoitti...

Takka ja tuli ovat ihania ja niistä leviävä lämpö on niin erilaista kuin keskuslämmitys. Pieni rättinä ja humina ovat niin kotoisia näin viileänä kesäpäivänäkin. Lämpöisiä hetkiä!

Pami kirjoitti...

Varmasti tykkäät takastasi!!

Minulla on ollut leivinuuni aina ja 10 vuotta sitten tehtiin lisäosa taloon ja sinne vaadin varaavan takan lämmmönlähteeksi. Mökillä on juurikin tuo kesätakka, se ei varaa lämpöä, mutta lämmittää hetkessä mökin. Joten tulien kanssa on tullut leikittyä pieni ikäni (ai mikä pieni). Kannattaa opetella kaikki niksit ja kommervenkit, niin ei mene hermot!! :-))

Meillä ei kissat ole hypelleet uunien päälle, mikä minusta on ihme, kun monen olen kuullut niin kertovan. Itsekin muistan pienenä tyttönä uunin päältä katsoneeni telkkaria, mutta nykyisen uunin päälle en viitsi kiivetä!! :-)

KahviKaneli kirjoitti...

Oi joi! Ihana takka! Siinä sitä on tunnelmaa ensi talven pakkasille :O)

Anonyymi kirjoitti...

Sniiff...mikä ihana tuoksu ja lämpö omasta takasta tuleekaan <3 Maalla kun asuttiin ,oli meilläkin takka ,kaipailen sitä...
Nuo katit on sitten somasti siellä!

Saara kirjoitti...

Onpa kiva tuon takan ääressä tunnelmoida talvella.. Mutta nautitaan sitä ennen vielä kesästä! :) Meillä on valtaisa sähkölasku, vaikka huushollista löytyy leivinuuni. En oikein vielä ole päässyt jyvälle, mikä meillä sähköä syö niin mahdottomasti. Epäilen, että pahuksen lattialämmitys laattalattioiden alla ainakin haukkaa suuren osan.. :/ Mutta uskon kyllä, että silti säästetään, kun voi puulla lämmittää.

bedroom ideas for young women kirjoitti...

Hey
virveriikka
I really liked being here, thanks for the reading. I am so excited I found your web blog

mustakissa kirjoitti...

Oikein kaunis tuo takka ja kissoilla on nyt selvästi uusi lempipaikka!
Oikein mukavaa viikkoa sinne Poriin!

Sini Helmi kirjoitti...

Jo on mainiot möykyt hienon takkasi päällä! Kyllä kissasi ymmärtävät hyvän päälle ;)

Tuo takka on kyllä kaunis ja niiiiin ihana tunnelman tuoja!

Takassa tuli ja kudin kädessä, ei ihminen kyllä muuta kaipaakkaan ;)

Tintti kirjoitti...

Maaiöma o erilainen neulojan silmin. Näin tuossa ensimmäisessä kuvassa pyyheliinaloimen :-)

Toivottavasti takka toimii hyvin!