tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kevät ja mustavarikset

Sunnuntaina olin elokuvissa. Koska elokuva alkoi jo klo. 15 otin kameran mukaan ja kuvasin vähän Porin kivikaupunkia, koska tyttäreni asuu ihan siinä lähellä. Tässä on raatihuoneen puistoa. Sen joen puolella on Porin raatihuone, joka on valmistunut 1841. Sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel. Se on toiminut Porin kaupungintalona vuoteen 1961. Nykyään siinä on virastoja, sekä kellariravintola.  Ylhäällä oikealla ja alhaalla vasemmalla on Porin teatteri  ,jota voidaan pitää suomenkielisen teatterin kehtona, sillä juuri Porissa Kansallisteatterin edeltäjä Suomalainen teatteri aloitti toimintansa vuonna 1872.

             
Tämä kollaasi esittelee sitten Porin nykyistä kaupungintaloa, Junneliuksen palatsia.Palatsin on suunnitellut arkkitehti August Krook, ja sen rakennuttivat apteekkari Robert Junnelius ja kunnallisneuvos sekä konsuli Hugo Rosenlew. Se valmistui 1895. Porin kaupunki hankki sen omistukseensa vuonna 1962. Sen peruskorjaus alkoi vuonna 2006 ja kunnostus maksoi 6 miljoonaa euroa! Perimätietojen mukaan Junnelius halusi tehdä vaikutuksen vaimonsa Ellenin isään Rosenlewiin ja hän lähetti Krookin Venetsiaan ja Firenzeen tutkimaan sikäläisiä palatseja. Siksi palatsissa on seinissä gondolien kiinnitysrenkaat. Alhaalla oikealla oleva kuva on kuvattu tyttäreni parvekkeelta. Siinä näkyy kaupungintalon kulissimainen etuseinä ja sivulta arkiseinää, joka on rapattua ja maalattua  tavallista tiiliseinää.

             
No sitten ne mustavarikset! Ne ovat tulleet Poriin ja pesivät ja kraakkuvat täydellä teholla ihan Porin parhaimmalla paikalla. Täällä ei varmaan paljoa rakastetumppa ja vihatumpaa lintua olekaan.Suomessa mustavariksia pesii n. 2000 paria, Satakunnassa 600 ja yli puolet niistä Porin kaupungissa. Voitte kuvitella sitä kraakkunaa, mikä täyttää Porin puistot ja hautausmaan. Mutta... Rakkaalla ja vihatulla linnulla on myös oma Facebook sivu sekä oma pesä Kirjurinluodon Pelle Hermannin leikkipuistossa. Mikä meitä porilaisia oikein vaivaa! No, sunnuntaina mustavarikset piristivät minua näiden kauheiden uutisten jälkeen: kevät tulee ja luonto on voimissaan!

13 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Upeita kuvia. Kiitos, kun jaat niitä esittelyjen kera! Tässähän tulee Pori tutuksi, vaikka en ole siellä koskaan käynytkään :)

Saila kirjoitti...

Niin, hyvin sanottu tuo viimeinen lause. Niinhän se on.
Ai, en lainkaan tiennyt tuota mustavariksista, en tunne lintua lainkaan mutta nyt tiedän miksi. Ne asuvat kaikki Porissa! En voi heitä ihmetellä, minä pidän kovasti Porista ja jos pitäisi valita joku kaupunki Suomessa mihin mielelläni muuttaisin, niin Pori olisi yksi muutamasta harvasta.
Kiva esittely!

sinisukka kirjoitti...

Miten upea kuvakollaasi! Pari kertaa kaupungissasi vierailleena muistan keskustan vanhat rakennukset. Kaunis kaupunki talvellakin! Muistan tietenkin vaikuttavan Juseliuksen mausoleumin... Varikset ovat komeita otuksia, ressukat vaan eivät voi mitään sille mokomalle äänelleen :D Meidän pihapiirissä pesäntekopuuhissa yhtä "hurmaavat" harakat!

Paula kirjoitti...

Ensin luulin, että olit julkaissut minun kuviani, joita otin viime joulun ja uudenvuoden välissä. Jotenkin samannäköisiä kollaaseja (no tietysti, kun samoista rakennuksista on kysymys). Mutta olihan ne ihan eri kuvia, ja mustavarikset lisää - eläköön vaan mustavarikset.

Neferi kirjoitti...

Komeita kuvia. En ole minäkään koskaan Porissa käynyt..

Heleena kirjoitti...

Kauniita rakennuksia ja mukava esittely! Olen vuonna -87 ollut Porissa Narukerän isännöimässä kokouksessa, siis meille Aveceille oli järjestetty kietoajeluita ja tutustumisia museoihin ja nähtävyyksiin.Se oli jotain aivan valtavaa ja ihanat muistot.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisen teatterin ensiesiintyminen Porissa oli vuonna 1872.

Ulla

Auli kirjoitti...

Kiitti Ulla, minulle tyypillinen lukusokeus iski!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Upeita kuvia kerrassaan

Auli kirjoitti...

Kiitos Saila, kommenttisi lämmitti. Pori on sellainen sopivan kokoinen kaupunki; hyvät palvelut mutta ei liian suuri. Helposti Porista tulee mieleen Pori-rock, Porin Jazz ja Porin Ässät. Porissa on paljon kuitenkin muutakin kivaa. Esimerkiksi kaunis kaupunkimiljöö ja paljon puutalojakin aika keskustassa, vaikka niitä on liikaakin tuhottu kerrostalojen tieltä.Sinisukka, Juseliuksen mauseleumi on yhden tarinan arvoinen. Heleena, Porissa on hienoja museoita, uusimpana Rosenlew Museo. Kesällä lisää kesä-Poria!

Tintin kirjoitti...

Kiitos kuvakatsauksesta. En ole minäkään Porissa koskaan käynyt. Voisi ensi kesänä vaikka ottaa tavoitteeksi, kun Pirkanmaalla tulee kuitenkin vietettyä aikaa.

mm kirjoitti...

Ahaa. Nuo mustavarikset sitten kuitenkin muuttivat Raatihuoneenpuistoon. Ne täällä Kiertokadun seudullakin kovasti kiertelivät (ja karjuivat) parin päivän ajan. Viime vuonna niitä riitti tännekin. Täältä jouduttiin kaatamaan iso puu viemäritöiden takia nyt talvella. Siinä oli viime vuonna paljon noita raakujia. Loukkaantuivat siis ja palasivat kotiinsa :)

Liisa Tuimala kirjoitti...

Hei, siistiä, Pori-postaus! Minulla on viha-rakkaus -suhde Poriin. Pori on aina Pori, siitä ei mihinkään pääse.