sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Hamahelmiä ja neulomista


Uusimmassa Taito-lehdessä näin ensimmäisen kerran hamahelmiä neuleessa. Asia kiehtoi minua niin, että piti lauantaina ostaa sekavärinen hamahelmipakkaus Porin Muksu-Massista. Siellä oli vaikka minkälaisia helmiä muutamalla eurolla, hopeisia ja kultaisiakin. Taito-lehden meikkipussin ohjeessa oli neuvottu miten virkkuukoukulla koukattiin helmi ennen neulomista lankaan. Kokeilin, ärsyttävää...


Tässä ensimmäinen kokeilu. Virkkuukoukun sijasta kokeilin pujottaa helmet lankaan ennen neulonista. Pujotin lankaan vuoronperään valkoisia, liloja ja pinkkejä helmiä. Neuloin kokeilun niin, että helmet tulivat lomittain joka neljännelle kerrokselle, jokaisen helmen väliin jäi kolme tavallista silmukkaa. Sitten työ leivinpaperin väliin ja siitä tuli selvästi ranskalaiset pastillit!


Laskelmien ja suunnitelmien jälkeen kokeilin ihan vaan epämääräiset pujoitukset lankaan, päävärit täydennettynä valkoisella, vihreällä ja oranssilla. Neuloin 16 helmiriviä, silmukoita työssä 31. Nyt riveittäin, ei lomittain. Neuloessa helmet muljahtelevat miten sattuu. Ennen silitystä ne kannattaa asetella siististi oikealle puolelle.


 Silitys, tässä piti vähän säätää ja kokeilla, miten ne helmet sulavat.Nyt en halunnut ihan niin pyöreitä helmiä.


Vinkki: jos tällä tavalla haluaa valmistaa jonkun ommeltavan tuotteen, kannattaa jättää riittävästi saumanvaraa ilman helmiä. Minulla oli vaikeuksia ommella koneella reunoja kiinni.Tässä minun penaalissani olen käyttänyt Novitan Tennessee-lankaa, puikot 2.5. Voisin silti ajatella, että kalalanka sopisi tähän tosi hyvin, koska on vähän napakampaa.

12 kommenttia:

Så Vitt Jag Vet kirjoitti...

Vau ser skojigt ut. Jag skall pröva...
Kraam
Sanne

Neferi kirjoitti...

Tosi kiva ♥. Litistys näyttää toimivan hyvin.

Katju kirjoitti...

Mua kiehtoo toi juttu siksi, että meillä on hirmuisesti käyttämättömiä hamahelmiä, mutta en oikein keksi mitä tarpeellista tekis. Penaali on kyl aika kiva!

seijastiina kirjoitti...

Kiva penaali ,kaunis :)

Oikein hyvää Ystävänpäivää ♥

Sude kirjoitti...

Oikein hyvää Ystävänpäivää!
Selailin juttujasi ja sieltähä löytyi kaikenlaista mukavaa. Jäänkin siksi vakilukijaksi, sillä täältä taitaakin saada uusia vinkkejä ja ideoita :)

HH kirjoitti...

Todella nätti penaali. :) Kiitos vinkistä!

Hyvää ystävänpäivää!

Auli kirjoitti...

Oikein hyvää ystävänpäivää teille kaikille kommentoineille ja kiitos kommenteista!

-maria- kirjoitti...

Tosi kiva penaali! Eipä olisi ikinä tullut mieleen käyttää Hama-helmiä neuleessa. Meilläkin niitä on rasiallinen lasten käytössä, pitäisköhän käydä "lainaamassa" niitä... ;-)

Seijasisko kirjoitti...

Nätti penaali ja hauska idea! <3Hyvää Ystavänpäivää <3

Pirjo kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivää!
Hamahelmien ompelu on tosi hauska juttu - jossain oli iltalaukku tehty samalla tavalla...

MInäkin olen törmännyt tuttuihin blogistaniassa, ihan sattumalta, ja saanut paljon uusia ystäviä!

Tintin kirjoitti...

Tuo ohje pomppasi minunkin silmääni tuosa lehdestä ja on ollut todo-listalla siitä lähtien. Kiitos vinkeistäsi.

Pirjo kirjoitti...

Itse löysin myös jostain tuon vinkin Hama-helmistä (en enää muista mistä) ja ajattelin kokeilla, mutta sinäpä ehdit ensin =) Kivan näköisiähän noista tuli ;)