keskiviikko 24. elokuuta 2011

Muovista uusiokäyttöä

Viime aikoina on paljon nähty muovipakkauksista tehtyjä töitä. Viimeksi asian palautti mieleen Liisa.
Samanlaisia tuotteitahan on valmistanut jo useamman vuoden Makee design. 
Itsekin olen heidän tuotteitaan ostanut käsityömessuilta ja Porin Taito shopista. Ne ovat kivoja tuotteita ja on hieno idea valmistaa uusiomateriaalista tuotteita myyntiin.

Minä tein näitä viime viikolla oppilaiden töitä ideoimaan. Tämä on mukava välityöideanakin. Muovitettuja kukkaroita ja penaaleja on oppilaiden kanssa tehty jo useamman vuoden.  Materiaalin hankkiminen on vaan vähän hienovaraista. Ei voi oikein sanoa oppilaille, että opettaja käski ostamaan karkkia: tämä on seuraava työ. Ehkä vanhemmat eivät oikein tykkäisi ajatuksesta... Asiassa pitää olla ovela ja mainostaa sitä pitemmällä tähtäimellä.
Suomalaisilla on kyllä viehtymys materiaalin uusiokäyttöön. Jo äitini virkkasi ja kutoi mattoja maitopusseista 60-luvulla ja itse asiassa niitä kuteita on perittynäkin muutamia keriä.Sama ideahan on jo räsymatoissa: tehdään uutta vanhasta.

 Näitä kahvipussikasseja on tässä maassa nähty jo vuosikausia ja joidenkin mielestä jo kyllästymiseen saakka. Mutta, itsekin, pistän talteen kaikki kahvipussit ja joskus koulussa tehdään sitten yksi luokallinen kahvikasseja. Punomalla näin huolellisesti en ole kyllä itse tehnyt yhtäkään vaan ihan perinteisesti ompelemalla.Tämän kassini on tehnyt edeltäjäni Eva toisesta koulustani, Ruosniemen koulusta. Katsokaa kokeneen käsityötaitajan viimeisteltyjä yksityiskohtia. Mielestäni tässä tekniikassa teollisuuskone olisi tarpeen ja käsitykseni mukaan tämä on sellaisella ommeltukin.. Minulle ompelukonehuoltaja sanoi kahvipussikassejen ompelun  käyvän kyllä aika tavalla koneiden päälle.
 Varmasti on vaikea sanoa, kuka on tämän kritallimuovilla päällystämisen idean keksinyt? Voin ainakin sanoa, että materiaali on jo aika vanhaa ja työtapa.Tämän kritallimuovikukkaron on tyttäreni suunnitellut ja aloittanut ja minä loppuun valmistanut vuonna 1998 tyttären ollessa 7-luokalla.Sitä hän käytti koko kouluaikansa.  Muistan jo 90-luvun alussa  käsityönopettajille jossakin esitellyn kritallimuovia ja sen käyttömahdollisuuksia. Sitä käytettiin tapleteissa ja pienissä tuotteissa. Sen allehan voi ommella myös paperia, kangasta ja vaikkapa kangastilkkuja tai langanpätkiä. Materiaali on käyttökelpoinen monessa tuotteessa. Minäkin olen joskus tällä tavalla teettänyt tapletteja.

28 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toi Polly on mun!

- Anu

Risusydämen Marja kirjoitti...

Kivoja! Minun on myös pidemmän aikaa tehnyt mieli kokeilla tehdä joku pussukka tuolla systeemillä. Pitkän aikaa säästin juustonaksupussiakin sitä varten, mutta eipä ole tullut aloitettua, vaikka siellä JättiRätissä muistaakseni myydään tuota kristallimuoviakin...
Yksi tuttavani tekee karkkipapereista ja pusseista kaikkia ihania pusseja ja kasseja, ostan sitten häneltä. Hieno Latz-kissanruokapusseista tehty kassi minulla jo onkin :)

Auli kirjoitti...

Joo. joo Anu! Voin tuoda sen sulle lauantaina!

Nina kirjoitti...

Hieno idea =)

Milukka kirjoitti...

Nää on ihan huippuja! Miten mie en oo onnistunu näkemään missään tuommoisia? Ihana kierrätysidea! ja täytyy kyl sannoo, että miulta ainaki tulis ihan muutamakin mättökax-pussi.. :D

Auli kirjoitti...

Milukka! Kerää pusseja ja lähetä mulle niin teen sulle palkinnoksi tämmösen! Koulussa otetaan kyllä mielellään materiaalia vastaan!

Paula Kristiina kirjoitti...

Tuo on kyllä hieno idea. Minäkin kerään sulle pusseja mitä kertyy, poika sen verran syö noita karkkeja. Äitinikin ompeli myös noita kahvikasseja ja pannun alusia punomalla. Nekin on mielestäni kivoja. Huomisiin:D

Auli kirjoitti...

Marja, kissan ruokapussi-idea on hyvä! Nyt siis kerään ... niitäkin...

Sarppu kirjoitti...

Tosi kivoja, minä myös kesällä letittelin leipäpusseja ja niistä jotain värkkäilin, kyllä sitä yhdestä jos toisestakin jutusta jotain keksii, kun oikein ideoi ja hirveää luonnonvarojen tuhlausta tämä meidän elämämme kyllä on. Nuo ovat kivoja nuo penaalit ja kukkarot.

Peppi kirjoitti...

Makeen näköisiä :D Onko niissä vuorta?
Varmasti saa tuollaisilla pussukoilla huomioita, jos vaik ope kaivais kassistansa tuommosen..
Eräs koulunkäyntiavustajani ompeli joskus purkkapusseista lapsille pikkulaukkuja. pojatkin keräsivät pusseja kassiaan varten.
Toissa keväänä ommeltiin 5-6 lk:n tyttöjen kanssa kahvipusseista olkalaukkuja yms. Kyllä meinas mennä iteltä ja tytöiltä hermot ompelukoneiden kanssa.

Auli kirjoitti...

Noissa ei ole erillistä vuoria. Olen tehnyt ne niin, että on kangas, karkkipussi, muovi, ei erillistä vuoria. Mutta Liisa, jonka linkitin, on tehnyt vuorit omiinsa, turhan vaikea tästä materiaalista koulutyönä vuoritettuna.

Nipi kirjoitti...

Ihania pussukoita! Nuo lakut on niin nam..

Pirjo kirjoitti...

Mä oon aivan ihastunut näihin uusiopussukoihin ja olen jo aloittanut erilaisten pussien keräilyn jotta voin sitten tehdä noita koko suvulle :)

Milukka kirjoitti...

Hehheee! Kiinni veti! Nyt sitä saa ihan "luvan kanssa" ostella karkkia:) Eihän niitä tietenkään oo pakko syödä...:)) Olikos siulla täällä sähköpostiosoitetta? No jos ei oo niin laita sie miulle osoite mihin voin niitä pusseja lähetellä.

Tintti kirjoitti...

Eikun kristallimuovia metsästämään. Nää on ihania! Voi olla, että saat oikein paljon karkkipusseja :-)

Elina kirjoitti...

Nuo on kyllä todella makeita, jo niitä katsoessa tulee hyvälle mielelle:)

Neferi kirjoitti...

Tosi kivan näköisiä tuotteita.

Viimeksi innostuin, kun näin muistaakseni Hesarissa, jotta oli täytetty muovipulloja käytetyillä muovituotteilla ja pulloista oli rakennettu seiniä. Ei vain meidän ilmastossamme toimi, mutta lämpimämmässä varmasti...

sinisukka kirjoitti...

Voi voi kun itsekin sais aikaseks!! Ihailen noita karkkipussukoita ja kahvikasseja! Olen myös kuullut ompelukoneen joutuvan lujille niiden työstämisessä, enkä siksi ole kokeillut... Kristallimuovista olen kuullut, täytyy ottaa kokeiluun sekin! Kiva, kun esittelit :)

Paula Kristiina kirjoitti...

Nää on kyllä makeita! Minäkin sitten innostuin:D

Lila kirjoitti...

Wau! Mistähän tuota kristallimuovia oikein saa? Pakkohan sitä on joskus kokeilla tällaisiakin! Minäkin kyllä voin lähettää sinulle karkkipusseja mikäli niitä vielä tarvitset :)

Rva Pioni kirjoitti...

Voi juku, kun pääsis vielä kässytunnille!

ellu kirjoitti...

Tuossapa uusi idea. Ilmoittauduimme työkaverin kanssa pitämään monitoimikerhoa 1-2lk:lle sekä iipan porukalle, joten tässäpä on askarteluun sopiva juttu.
Huomenna on perjantai joten: Hyvää tulevaa viikonloppua!

Auli kirjoitti...

Lila, kiva, palaillaan asiaan. Voidaan tehdä diili ;)
Ellu, kiva idea. Vetoketjun voisi korvata läpällä ja painonapilla, itse ajattelin kokeilla sitä koska pienten on vaikea ommella vetoketjua.

Ilona H kirjoitti...

No eipä vähän mageita! Miten oppisi tekemään tuollaisia pusseja! Onko sulla mitään ohjeita niihin?

Auli kirjoitti...

Ei ole, ainakaan toistaiseksi. Katsotaan jos joskus ehtisin.

Pirjo kirjoitti...

Kyllä on makeita pusseja! Tuotakin olisi joskus kiva kokeilla!

mustakissa kirjoitti...

Olen Kaarisillan käsitöitten fani. Minusta on ihanaa, että käsäope on tuollainen kuin sinä:Innostava ja kannustava. Olet saanut lapset tekemään käsitöitä myös vapaa-ajallaan ja se on minusta aivan upeaa. Jos minulla olisi aikanaan ollut laisesi ope, kuka tietää, missä nyt olisinkaan. Omani oli sellainen, että puratti aina neulomiset, jos oli jossain vikasilmukka jne. En tehnyt käsitöitä koko kouluaikana kun pakosta, mutta onneksi myöhemmin sain toisenlaisen opettajan ja innostuin uudestaan. Sinulla on suuri merkitys tulevaisuuden käsityöharrastajille. Kiitos siitä! Ja tuo on tosi "makea" idea. En taida enää vastustella karkkipäiväkarssujen ostoa...

Auli kirjoitti...

Kiitos vaan, Mustakissa!