sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Sadonkorjuun aika ja kysymyksiä


Nyt on se vuoden aika, jolloin pitää alkaa päivittäin poimia vadelmia ja kaivaa mehumaija esiin. 
Ihana ekokasvihuoneeni pullistelee liitoksistaan. Verratkaa ....
Laskin, että tomaatteja tulee kolmesta taimesta vaikka kuinka kauheasti. Todennäköisesti saan tehdä vihreitä tomaatteja, joita muistan kouluaikana tehneeni ja joista pidin kovin. No, jos on lämmin ja aurinkoinen syksy, niin nämä muutama sata tomaattia varmaan kypsyvät. Jos joku on asiantuntija, niin voisiko vastata kysymykseen: voiko tomaatin lehtiä karsia tässä vaiheessa vielä, etteivät ne varjosta liikaa? Olen kyllä ottanut oikeaoppisesti ns. varkaat pois, mutta silti tuntuu, että lehtien kasvu on aikamoinen.
Tässä pastatomaatti, sen sato jää pienemmäksi. Muutenkin Terrasta ostettu taimi ei tunnu yhtä hyvältä kuin toritaimet.
Miedot chilipaprikat ovat myös iloinen yllätys. Niitä on vaikka kuinka paljon, mutta punerrusta odottelen vielä...
Katto tulee vastaan. Mitä nyt tehdään? Uskaltaako taimia katkaista vai ohjaanko niitä vaan kattoa myöten? 

24 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa kasvisi kasvaneet. Itsekasvatetut tomaatit maistuvat ihan erilaisilta kuin kaupasta ostetut.

Koo kirjoitti...

En ole mikään asiantuntija mutta jonkun muinaisen ohjeen mukaan olen omia tomaattejani harventanut ihan surutta läpi satokauden, kunhan ei napsi liikaa kerrallaan, vaan jakaa harventamisen useammalle päivälle. Myöskin lehtien sijainti pitää huomioida, ettei terttujen yläpuolelta poista liikaa lehtiä.
Mulla on kasvihuoneessa melko tulinen chili, johon tulee aika pienet paprikat. Jo toista vuotta saan siitä 200-300 pikkuchiliä!!
Ja joku on vielä väittänyt, että chili on vaikea kasvi. =)

Neferi kirjoitti...

Noissa tomaateissa pitää myös ottaa huomioon mikä lajike se on eli esim. kirsikkatomaattia ei tarvitse latvoa eikä poistaa varkaita....

Meillä on esim. pihvitomaatista katkottu latvat 4-5 tertun jälkeen ja olen leikannut alimmat lehdet kokonaan pois, harventanut ylempää ja osan lehdistä katkaisen puolivälistä...näihin on varmaan tsiljoona vinkkiä lajikkeista riippuen...ja istutuskin on joskus venähtäneillä taimilla tehty niin, että iso osa varresta jää mullan alle jne jne...

Raija kirjoitti...

Mahtava tomaatti sato sinulla. Itse en ole tänä vuonna kasvattanut,muistan kyllä harventaneeni lehtiä mutta harkiten.

Saila kirjoitti...

Ohhoh, olipa hieno teko tuo kasvihuoneen pystytys! Minulla ei ole mitään kokemusta tomaattien kasvatuksesta, viime vuonna kasvaitn yhden taimen pilaantuneen tomaatin siemenestä, mutta koska kasvihuonetta ei ole, laitoin sen yrtti-kohopenkkiin. Kauris kävi syömässä kasvin ennen kuin kukista ehti kehittyä hedelmiä.

Irmeli kirjoitti...

Alimpia lehtiä voi ottaa pois. Jos taimi on kiivennyt esim. narua pitkin ylöspäin, voit irroittaa narun varovasti ja antaa varren "valua" alaspäin, tämän jälkeen taas apunaru paikoilleen ja taimi saa uudelleen yrittää kohti kattoa:) Tämä vain yksi tällainen vinkki, jos jaksaa touhuta. Mutta kannattaa varoa ettei varsi katkea. Ja varkaathan kannattaa aina muistaa napsia pois:)

Kardemumma kirjoitti...

voit karsia alhaalta päin. Ja olethan katkaissut tomaateilta latvan? Ettei turhaan kasva enää vaan kypsyttää nykyiset tomaatit.

Pami kirjoitti...

Äh, kirjoitin äsken pitkät pötköt ja hävitin ne!! Joten tässä lyhennelmä, minäkin karsin alimpia lehtiä pois tomaateilta ja myös kurkuilta :-)

Auli kirjoitti...

Kiitos vaan kaikille! Luulen, että tomaatit näillä ohjeilla menestyvät. Ruokkosin jo niitä taimia ja kasvihuone tuli paljon valoisemmaksi. On tämä netti mahtava paikka ja nämä avuliaat nettiystävät kullanarvoisia.

Rva Pioni kirjoitti...

Tietoa ei ole, mutta omani punehtuvat. Olen karsinut lehtiä aika ronskilla kädellä ja katkaissut latvan. Tuota valuttamista en uskaltanut kokeilla, kun kypsyviä tomaatteja oli niin alhaalla.
Juuri äsken tein basilika-tomaatti-valkosipuliöljyisiä uunileipiä keiton kanssa.
Ihan ranteella meni sekin, mutta hyviä tuli.
Hauskaa hommaa, eikä varmaan hirveesti mene pieleen eikä nälkä pääse yllättämään:)

Så Vitt Jag Vet kirjoitti...

Hej ! Vad skoj att träffas.. Om du kommer södra Finlans så meddela så kan vi ses...
Du har då riktiga odlingar som växer så att det knakar..
Din byrå är ur charmig som du visade förra inlägget !
Ha der bra!
Kraam
Sanne

Sirpa kirjoitti...

Wau,miten ihanan näköistä satoa! Nuo viinimarjat varsinkin nostivat veden heti kielelle! :)

Matleena kirjoitti...

Aivan vesi kielellä katselen noita herkkujasi! Ja ihan kuolaan vihreitä tomaatteja ajatellessakin! ;) Ne ovat herkkujani, mutta eipä ole tullut tehtyä moneen vuoteen.

Paula Kristiina kirjoitti...

Sinulle on tulossa komia sato! Tulin tänään mökiltä kotiin, kyllä tätä kotiakin oli jo ikävä:D

Daisy kirjoitti...

Loppukesän sadonkorjuu on kivaa aikaa. Sinulla on kypsymässä hieno sato.

Pirkko kirjoitti...

Minulla ei enää ole puutarhaa, mutta jonkinlainen sisäinen muumimamma yrittää saada äänensä kuuluville aina tähän aikaan vuodesta. Korjaan satoni torilta, mutta vähän tulee riman alta juoksemisen tuntu.
Iloista sadonkorjuuta sinulle!

Pirjo kirjoitti...

Minun täytyy kyllä ehdottomasti hankkia ensi kesäksi tomaatteja parvekkeelleni, nyt tyydyn vain kuolaamaan muiden satojen perään :)

Paula kirjoitti...

Minulla Plantagenin kirsikkatomaateissa ei ole vielä edes raakileita, kun sen sijaan Koskelta ostamassani taimessa on vaikka kuinka ja paljon. Vadelmasi ja viinimarjasi ovat ihanan näköisiä kuten myös nuo tomaatit.

Päivi kirjoitti...

Latvat kannattaa katkaista eikä uusia kukkiakaan tarvita enää. Olevat raakileet kypsyvät paremmin, jos latvusten kasvu loppuu. Voima keskitetään siis olevaan, kun kesä ja lämmin ei meillä kuitenkaan jatku ikuiseen.
Mimim. Stenroosin puutarhan ent. kesätyöläinen.

AnniKainen kirjoitti...

Ai mahotonta miten paljon tomaatteja! Toivotaan paljon lämpimiä päiviä. Ja tuo edellisen postauksen lipasto on hieno. Ymmärtää kyllä sortumisen :)

Auli kirjoitti...

No niin, nyt on jo pariin kertaan käyty siellä kasvihuoneessa ja nyt jo latvatkin saivat kyytiä. Kovin sitä tomaattia janottaa, se juo varmaan viisi litraa päivässä. Kiitoksia vielä!

Marjut kirjoitti...

Loistava sato tulossa! Ja ihana lipasto tuossa alempana.

seijastiina kirjoitti...

Voi itku, mun kommentti katosi taas, en pääse taas tässä eteenpäin.
Mutta jos tulee, voi toisen pyyhkiä pois.
Eli ihana satoaika, herkullisia kuvia.
Kiva tuo pastatomaatti ja chilit on ihanat.
Itse en tänä vuonna kasvattanut tomaattia lainkaan, nyt hiukka harmittaa, vaan ei se mitään :)
Iloista elokuuta!

Marika kirjoitti...

Meillä tulee joka vuosi muutama pensas punaviinimarjaa, mutta annetaan harakoiden syödä ne. Itse join pienenä niin paljon viinimarjamehua, etten luultavasti enää ikinä elämässäni kykene sitä juomaan! :)

Vadelmia olisi ihana kerätä, mutta niitä ei vain tunnu millään löytyvän täällä päin. Meillä on pihallakin paljon vadelmapuskaa, mutta eivät kasvata marjoja :/