torstai 9. kesäkuuta 2011

Minä onnekas

 Muutama päivä sitten siskoni Päivi kehui lasitetulla parvekkeella kasvatettuja tomaattejaan ja ihmetteli miksi en osta talon seinustalle tomaatintaimia ja peitä jotenkin muovilla.
 No, minähän ostin kolme tainta ja luomu-kasvusäkin. J.lle sanoin, että voisiko hän rimoista kasata minulle jonkun kehikon, jonka alle voisin laittaa säkin ja peittää sen muovilla. Tänään minulle tuotiin EKO-kasvihuone, jonka hinnaksi tuli kokonaista 10€. Hinta tuli siitä, että kävin kymmenellä eurolla ostamassa muovia, kun se loppui  kesken.
Kasvihuone kasattiin elementeistä, jotka viedään talveksi suuliin (on jossakin päin Suomea lato..). Elementin puut on metsän harvennuksessa karsittuja rankoja, jotka on kuorittu ja kuivattu. Suurin on muoveista on kierrätyspakkausmuovia, sohvistä ym huonekaluista.
 Siinä on saranoitu ovi. Kasvihuoneen koko on 1,2m sivuunsa.
                                         Saranakin on vanhaa perua.
Takaseinällä on tuuletusaukko, jossa säätömahdollisuus ja sarana.

Lattialle toin lapsuuden kodista pelastamiani vanhoja yyteriläisiä laakkakiviä.
Tämä ei ehkä sopisi kartanotyylisen talon pihalle, mutta minulle siitä tuli kyllä oikein rakas paikka kertalaakista. Voisiko olla järkevämpää tapaa harjoitella kasvihuoneen pitoa kuin tämä, joka sopii kuin nappi silmään tänne peltojen, metsien ja avo-ojien kupeeseen. Isoon pihaan, jossa on paljon joutoaluetta. Ihmettelin J:n kasvihuoneluovuutta ja hän totesi, että lukioaikana 70-luvun alussa  hän teki äidilleen näitä käyttäen muoveina apulantasäkkejä, joita maataloon tuli paljon.  No kuulinpa senkin, ei ole aikaisemmin ollut puhetta.
Hienoin kasvihuone minkä tietäisin olisi vanhoista ikkunoista kasattu, mutta, mutta.. Ehkä joskus sitten! Viimeiseksi yksityiskohta:  J:n minulle metallikeräyslaatikosta  pelastamasta ruosteisesta Sarpanevan klassikkopadasta kansineen (ei sentään kahvoineen..).
J sanoo aina, että teot puhuvat enemmän kuin sanat, mutta sanon kuitenkin: KIITOS!

19 kommenttia:

maiju kirjoitti...

Aivan mahtavan upea kasvihuone, tuota mallia voisi itsekkin kokeilla. Tuo Sarpanevan ruukku on piste I:n päälle.

Daisy kirjoitti...

Nyt voi kyllä sanoa, että oon vähän kade :)
Hieno kasvihuone. Satoa varmasti tulee tomaateista.
Oma kokemus on 80-luvulta. Kurkkua ja tomaattia tuli tosi mukavasti. Tykkäsin.

Paula Kristiina kirjoitti...

Upee kasvihuone todella. Ja mikä eko teko. Myös pata mitä mainioin kukka purkiksi. Kyllä sun ny kelpaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä on hieno kasvihuone, jospa minullekin poika parin vuoden kuluttua tekis tuollaisen!

Sara kirjoitti...

Olen kirjoittanut tämän aiemminkin, mutta kerrataan vielä: Tuo J. on oikea aarre. Pidä siitä hyvää huolta :)

Neferi kirjoitti...

Jess, hieno juttu.

Minulla on kasvihuoneena vanhan yhteiskouluni lintukokoelmakaapin lasiovet......katto-osa jo lahosi, mutta pistimme muovilevyä tilalle.

Nova Melina kirjoitti...

No kylläpäs ootkin onnentyttö! Mulla on just sun reseptillä rapsupiirakka uunissa. Vesi kielellä oottelen että valmistuu. :)

Päivi kirjoitti...

Tekee ken osaa! En voi muuta J:sta sanoa. Varsinainen ekoluomus!

anja kirjoitti...

Näpsäkkä kasvihuone, kyllä siellä tomaatintaimien kelpaa pullistella. Kyllä sinulla on kätevä kaveri, hienoja oivalluksia ja ykskaks uusi kasvihuone. (hävettää, me haettiin Honkkarista tänään sellainen pieni salaattien kasvatusta varten mökille!)

Paula kirjoitti...

Symppis kasvihuone, J. on kyllä aikamoinen värkkääja, joka tuollaisia tekee ja kaiken lisäksi vanhasta kokemuksesta.

Tintti kirjoitti...

Ihana J! Hän kertoi paljon tänään :-)

Rva Pioni kirjoitti...

Nyt on tomaattisi varmaan yhtä onnekkaat kuin sinä. Koko projektin sait kuullostamaan vaivattomalta, vaan oli siinä varmaan puuhaa. Näpsäkkä ja kekseliäs J sinulla siellä. Ei kun satoa odottelemaan... Osta tomaatin seuraksi basilika, se oikein muhii lämmössä, on siis myös onnekas.

Sude kirjoitti...

Kyllähän ne itse kasvatetut tomaatit on ihan eri luokkaa, kuin kaupan tomaatit, niin makoisia. Oikein näpsäkkä kasvihuonekin nyt sinulla, ei haittaa vaikka vähän olisikin kylmempiä öitä välillä.

Marjut kirjoitti...

Upea kasvihuone sinulla! Ja kukkapurkki kanssa:)

Pirena kirjoitti...

Kyllä niin kivasti olet taas kuvannut ja kirjoittanut tekemisistäsi. Täällä täytyy käydä useasti vierailemassa.
Kasvihuone on hyvin luonnonmukainen.

Pirjo kirjoitti...

Tuota voi sanoa kierrätykseksi, upea kasvihuone!! Toivotan hyvää satoa tomaateille! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno maja!
Kerroit että mittaa 1,2 sivuunsa, miten korkeus? Ja miten se pysyy kasassa, entä katto? Siis uskaltaako kysyä mittoja ja muuta huomioon otettavaa jos yrittää saada vaikutteita tuosta teidän kauniista kasvihuoneesta!?

Kuvittelin että jos vaikka saisin meillä "urhoni" tekemään melkein samanlaisen

Taina kirjoitti...

Upea huone tuli:) Olishan ne tomaatit olleet tyytyväisiä vähempäänkin. Mutta, kun on alettu rakentamaan, niin mikäpäs siinä. Se etu, että ensi vuonna on kasvihuone valmiina ja voi ottaa viljelykseen muitakin lajeja. TUo Sarpaneva on ihku.

Auli kirjoitti...

Anonyymi, lähetä mulle sähköpostiositteesi osoitteeseen virveriikka at gmail.com niin voin lähettää vähän tarkemman selostuksen.