maanantai 25. heinäkuuta 2011

Kerimäen käsitöitä

Jännä juttu. Kerimäellä poikkesimme Taito shoppiin ja siellä heti törmäsin tähän minun Koskella näkemääni kirjaan, sen kuva oli lehtiartikkelissa, joka liittyi perinnelapasnäyttelyyn.  Kirjaa en ollut ennen Kosken reissua nähnyt. Irmeli Hjerppe on saanut apurahan vanhojen lapasten mallejen taltioimiseen ja nämä ilmeisesti hänen neulomansa lapaset olivat näytillä Taito shop Kerimäellä.Käsitin, että mallit ovat Kansallismuseon lapasten mukaan neulottuja, ilmeisesti tuossa kirjassa on niiden malleja myös. Kysyin myyjältä, saanko kuvata näyttelyn.
Klikatkaapa kuvaa suuremmaksi niin näette kuinka kauniita nämä kansanomaiset mallit 
ovat. 
Kaupassa oli myös muutama virkattu työ, joista otin kuvan.
Tuliaiseksi ostin itsekkäästi itselleni Etelä-Savon kansallispuvun raitamallin saaneet sukat.
Kerimäen kirkontapulin myymälästä löysin kerimäkeläistä lähilankaa. Heleä lehmuksen vihreä sävy.

23 kommenttia:

Pinni kirjoitti...

Ihania lapasia. :) Pitääkin pistää kirja mieleen, jos tulee jossain vastaan. Olen alkanut pitämään kaikista vanhoista, perinteisistä malleista. :)

Auli kirjoitti...

Pinni, tämä kirja on 40-luvulta, mutta jos siitä tulisi uusintapanos se olisi hieno juttu. Tai jos löytäisi jostakin antikvariaatista.

sinisukka kirjoitti...

Vau mikä värikirjo! Ihana näyttely! Kyllä suomalaiset perinnemallit ovat uskomattomia! Tuo "pompulakassi" jonka kuvasit on erittäin suosittu lähipiirissäni! Sen ohje on ollut Novita-lehdessä muutama vuosi sitten, Toikan Putkis-lankaa. Saakohan sitä tehdä myyntiin, luulen ettei...olenkin tehnyt niitä lahjaksi.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihania käsitöitä.

Saila kirjoitti...

Ihanaa kun sait ottaa kuvan näyttelystä, aivan upeita lapasmalleja! Tuollaiset perinteiset mallit ovat niin hurjan hienoja. Minulla on yli 100 vuotta vanha kirja, johon on kerätty suomalaisia ornamentteja nimenomaan tekstiileistä, pitääkin ottaa joskus joltakin aukeamalta kuva, niin hienoja ovat. Monet juuri tuollaisia geometrisia (no, neuleissa ne ovatkin kai helpompia).

Kardemumma kirjoitti...

Ikänä jos tuosta kirjasta uusintapainos saadaan, haluan sen. Kertokaa ystävät heti minulle. Olen aivan sanaton kaikkien noiden kirjolapasten katselusta. IHANIA.

Sirpa kirjoitti...

Upeita nuo perinneneuleet! Osa ihan tuttujakin kuvioita...

Neferi kirjoitti...

Tosiaan nättejä lapasia...

Auli kirjoitti...

Sinisukka, tämä kassi ei ollut varmaan myynnissä, varmaan vaan mallina kun myytiin sitä putkilankaa, samoin kuin matto. Ihnaa, että on samanhenkisiä ihmisiä kun minä olin niin innoissani noista lapasista. Itseasiassa ajattelin, että haluaisin neuloa tuollaisia päätoimisesti jos sillä eläisi...

Paula kirjoitti...

Hauska yhteensattuma, että täällä näkemäsi vanha kirja putkahti uudestaan silmiisi Kerimäellä! Hienoja kuvasi Kerimäen kirkosta, minäkin olen käynyt siellä joskus, muistaakseni olin jumalanpalveluksessakin.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava lapasnäyttely!
Ja, nam tuota lehmuksenvihreää lankaa.. :)

Paula Kristiina kirjoitti...

Upeita lapasia ja muitakin käsitöitä. Tuo vihreä lanka on kaunista:D

Marjut kirjoitti...

Upeita lapasia! Minulla on jo pari vuotta ollut tarkoitus neuloa kirjoneulelapaset, mutta aina on jotain muuta kiilannut edelle.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania lapasia- kyllä suomalaisetkin on osanneet ja osaa toki vieläkin. Kauniita ovat- pitää ihan tosissaan tiirailla isompaa kuvaa.

Sandra kirjoitti...

Hello, Auli! Thank you, this is such a beautiful and educational blog.
Hope you have a lovely week!

Auli kirjoitti...

Sandra, thank you! :) Have a nice week, too!

Pioni kirjoitti...

Aivan ihana blogi sinulla!
Todella upeita lapasia, pitääpä kokeilla osaisiko tällainen kutomisen aloittelija ensi talvena toteuttaa jotain vastaavaa... intoa kyllä olisi, mutta taitoa puuttuu. =D

Milukka kirjoitti...

Mie oon käyny Kerimäellä monet kerrat, mut en oo tuonne Taito-shoppiin eksyny...varmaaan ens kerralla pittää piipahtaa. Mutta aivan ihania lapasia siellä näyttää olevan! Ja tuo kansallispuvun raitamalli sukan varressa on loistoidea!

Taina kirjoitti...

Nuo lapaset on kauniita ja ohuesta langasta neulottuja, olen nähnyt tuon näyttelyn Mikkelin Taito shopissa. On siinä eräskin työtunti vierähtänyt niitä tehdessä.

Daisy kirjoitti...

Kesäretki oli varmasti mukava. Ihania lapasiakin löysit :)

mustakissa kirjoitti...

Luulen, että sama lapas-näyttely oli viime syksynä Porvoon Teetee-keskuksessa, ainakin näytteilleasettelu ja mallit näyttävät samoilta. Aivan upeita. Jos tuon kirjan saisi käsiinsä, voisi olla vaikeuksia rajata mallien kokeiluja..

sinisukka kirjoitti...

Muistin tuon pompulakassin mallilehden väärin: ei Novita vaan Moda!

Auli kirjoitti...

Sinisukka, minäkin muistin nähneeni tuon mallin, mutten muistanut missä se ohje on. Kiitos tiedosta!