lauantai 11. joulukuuta 2010

Yleisiä esineitä ja asioita

Meidän perheessä on käytössä sana "yleinen" ihan tietyssä merkityksessä. Jos sanon jotain vaikkapa tietyllä tavalla tyttäreni voivat sanoa toisilleen, että "Äiti on niin YLEINEN!" ja huom. painotus sanalla "yleinen". Sitä ei voi selittää, se pitää kuulla! Yleinen silti voi olla mikä vaan: ilme, esine, joku ihminen jollakin tietyllä tavalla. Jos olen esim. vastassa tyttäreni kanssa rautatieasemalla siskoani voi tyttäreni sanoa, että Päivi on varmaan niin yleinen. Tiedän heti mitä se tarkoittaa: kävelytyyliä, vaatetusta, tuttua kokonaisuutta. Tämä on sellainen meidän mukava sisäpiiri-juttu, jonka tietävät jo muutamat ulkopuolisetkin.Yleinen-sanan  käyttö tässä takoituksessa edellyttää, että se jolle siitä sanotaan tietää myös sen yleisyyden siinä tietyssä asiassa.


 Tässä ylhäällä on muutama yleinen esine lapsuudenkodistani, minkä kaikki tietävät, sisareni siis. Pölyrätti ja astiapyyhe. Astiapyyheitä on ollut alunperin varmaan tusina, niin yleisiä ne olivat. Minulla on niistä varmaan viimeisiä jäljellä. Hyvin hiipuneita mutta erinomaisia astiapyyheitä. Siis juuri sellaisia, että ei nukan nukkaa jää lasiinkaan kun niillä pyyhkii. (Johtuu ehkä siitä, että niissä ei ole paljoa kuituja jäljellä...)

 Tämä purkki on sitten minun omasta kodistani niitä todella yleisiä esineitä. Piparipurkki, jonka olen ostanut joskus kodin perustettuani Airion perinteisestä astiakaupasta Porin torin laidalla. Liike kuuluu samaan sarjaan kuin Lavikon lankaliike, Ratsula, Nauha Ja Nappi,Villa ja Peite, Nuikkisen kangaskauppa. Siis niitä muinaisjäännöksiä, jotka vielä porskuttavat suurten ketjujen paineessa,perheyrityksiä suurin osa vieläkin. Tämä piparipurkki otetaan aina käyttöön ennen joulua ja joulun jälkeen se pistetään visusti piiloon. Tälläiset pienet ihanat asiat tekevät joulusta joulun. Varmaan joka perheessä on näitä rakkaita asioita, joita vaalitaan. Jotkut sitten vaan katoavat jonnekin, mutta niistä kaikista kyllä jää muisto mieleen. Niinkuin siitä pienestä kuusenkoristeesta mikä oli aina lapsuuden joulukuusessa. Siitä pienestä tontusta, joka oli villaa ja niin kauan kuin sen muistan nähneeni räjähtäneen näköinen, mutta joka oli AINA joulukuusessa ja niin yleinen! Onkohan se jollakin? Vai onko se tonttutaivaassa...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toi piparipurkki on NIIN YLEINEN!

- Anu

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on yksi YLEINEN pölyrätti ja astiapyyhe jemmassa. Nykyään annan niille YLEISTÄ enemmän arvoa ja käytän mieluummin Hemtexin ja Sini-tuotteen uusia YLEISIÄ.
- Päivi

Paula Eskola kirjoitti...

Mullaki o pari yleist astiapyyhet! Mut pölyrättii ei taid ol.