maanantai 13. joulukuuta 2010

Hyasintit

 Joulukukat ovat ihania. Kun minä olin lapsi oli yleisin joulukukka varmaan hyasintti. Muistan, että jotenkin ihmettelin sitä hyasintin vaihtosysteemia mikä oli vanhempieni ja heidän tuttaviensa välillä.. Lähes kaikki toivat joulun alla hyasintin ja äiti antoi ihan samanlaisen takasin. Yleensä ne olivat juuri näitä tavallisia vaaleanpunaisia. Yleensä ruukussa oli tinapaperiin käärittynä yksi hyasintti.Jos joskus joku toi jonkun muun kukkasen, vaikka tulppaanin, se oli harvinaisempaa. Puhumattakaan jonkun oikean jouluistutuksen, jossa oli hyasintti ja tulppaani yhdessä ja kiiltävä valtava rusetti tökättynä rautalangalla viereen ja ihan korissa! Se oli jo todella ekstraa! Kerran vähän vanhempana muistan järkyttyneenä kun meille oli joku tuonut hyasintin ja se oli vielä pakkauksessaan ja sitten tuli joku yllätystuttu (jonka ei oletettu tulevan) ja äiti hätäpäissään antoi sen juuri tuodun tälle ihmiselle, koska ei ollut varannut hänelle sitä pakettia.Muistan , että kun se ylläri-ihminen lähti sain kauhean raivarin ja olin tosi vihainen äidille. Äiti vaan selitti, että kun niitä on meillä jo vaikka kuinka monta ja niin edelleen mutta minä en meinannut millään päästä tämän "petoksen" yli... No, aika parantaa haavat.. Tämä petos ei tunnu kyllä yhtään niin kauhealta enää ja oikeastaan ainoa ajatus on se, että onneksi en ole misään tälläisessä vaihtoringissä mukana. Jotenkin aika on muuttunut tästä. Tai sitten, jos tätä vielä harrastetaan joissakin piireissä on kaikilla ne jättisuuret korit missä on vaikka mitä: tontuista alkaen. Minusta on silti ihana saada kukkia, sitä ettei olisi, ei tämä vuodatus tarkoita.. Yleensä saan 16 joulukuuta J:ltä joulutähden ja voin saada muutaman muunkin (yleensä ainakin Anna-siskolta; silloin minun vaihtarini on imelletty perunalaatikko). Elintaso on noussut ja niinpä niitä joulukukkia malttaa ostaa itselleenkin.
 Itsenäisyyspäivänä ostin Porin terrasta 79 sentillä erivärisiä hyasintteja, jotka vasta nyt kukkivat. Ne oli hauskasti istutettu erivärisiin pikkupurkkeihin, joissa purkin väri kertoi myös kukankin värin. Ostin perinteisen vaaleanpunaisen lisäksi tumman punaisen ja se on minusta vallan ihana.

2 kommenttia:

Paula Eskola kirjoitti...

Siäl Keukenhofis Hollannis oli vain minkävärisii hyasinttei, violettejaki vaaleempii ja tummempii. Mää ole ain tykänny kans sinisest ja valkosestaki hyasintist. Ja sit tiätysti vaaleepunasest. Mää huamasi, et sää olit muutonki uudistanu plokkiis.

Neferi kirjoitti...

Hyasintit ovat tosi kauniita, mutta meillä ne pääsevät vain ulos jäädytettyinä :), tuoksu nimittäin käy niin paljon päähän.

Joskus yhdessä työpaikassa oli kanssa kumma perinne jakaa joka puolelle hyasintteja ja siihen meni kokonainen työpäivä kahdelta ihmiseltä....