torstai 19. toukokuuta 2011

Kutomissuunnitelmia ja tunnustus


Tänään tyttäreni halusi ottaa tämän maton kotiinsa, jonne hän viime viikonloppuna muutti Helsingistä. Asunto on aito viisikymmenluvun asunto aitoine yksityiskohtineen, aina valonkatkaisijoita ja jalkalistoja myöten. Vuokra on vähintään puolet Helsingin keskustan vuokrista. Kyllä tääällä "periferiassa" kelpaa asua, kun täällä on vuokra-asuntoja vaikka kuinka paljon ja vuokrat halpoja. Ainakin Helsinkiin verrattuna.


Olen lukenut uusia lehtiä: Kotiliedet ja Kodin kuvalehdet ja Kotivinkit kaikki toitottavat nyt kesän kynnyksellä, että räsymatot ovat muotia. Se on upeaa! Tämän maton kudoin kesällä 2006, kun kangaspuut oli vielä äidilläni. Tässä oli tosi paljon matonkuteita, joita oli leikattu tyttöjen vaatteista, pinkkiä ja punaista.. Monet minun lasteni vaatteita, joita mamma oli "pelastanut". Mattoa on käytetty huoneessa, jossa ei oikeastaan olla koskaan ja siksi se on kuin uusi, eikä kaipaa edes ensipesua. Suunnitelmissa on kutoa nyt kesänä muutama matto.


Kangaspuut, jotka nyt ovat minulla,  odottavat siis lomaa ja alkusolmuja. Olen jo lainannut kirjastosta muutaman mielenkiintoisen cd-romaanin, joita meinaan kuunnella kutoessani. Kangaspuilla ei olekaan kudottu sitten syksyn, jolloin siskoni Päivi kutoi luonani lomallaan pari mattoa.


Heinäkuussa meidän on tarkoitus mennä hyvän ystäväni, entisen työkaverini mökille Punkaharjulle ja lupasin kutoa tuliaisiksi maton. Ystävä teki pyynnöstäni jopa suunnitelman matosta; mitat tulevat sitten kun hän pääsee sinne Punkaharjulle täältä Porista muutaman viikon päästä. Koska matka mökille on pitkä, hän on siellä koko kesän ja palaa vasta syksyllä kun tulee pimeää ja kylmää.

                        

Esittelen vielä jo ensimmäisessä kuvassa näkyneen kauneimman kukka-amppelin, jonka omistan. Tämä on aitoa käsityötä ja ostettu Ulvilasta Sunniemen pajutilalta viime kesänä. Se on minusta tosi kaunis! Sinne pajutilalle  pitäisi taas poiketa.

Sain tässä muutama päivä sitten tunnustuksen Sirpalta. Sain tämän tunnustuksen jo aikaisemminkin. kiitos Sirpa kauniista sanoistasi! Sirpa kun sanoi, että täällä blogissani saa ihailla ammatttaitoisia, kauniita käsitöitä. No, nyt ne ovat kyllä aika vähissä olleet viime aikoina... En nyt jatka tätä tunnustusta koska juuri äskettäin jatkoin. Kiitos tunnustuksesta, Sirpa!

Mutta..NYT  käsityötekemättömyys tulee muuttumaan! Luin tänään Kesäyön hullutuksesta ja tuli ihan hullun rohkea tunne, että tähän minä tahdon osallistua. Kesäkuun alusta Juhannukseen on tarkoitus aloittaa joka päivä uusi neule tai virkkaustyö ja yrittää saada ne kaikki valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Jee... hullun hauskaa ja sopii minulle hullulle. Tytär ainakin oli tätä mieltä hänelle selostettuani asian....
Ihanaa viikonloppua teille kaikille!

18 kommenttia:

Daisy kirjoitti...

Ihania postauksia tulossa tuon hullutuksen myötä:)
Jään innolla odottamaan.
Tunnustus tuli oikeaan osoitteeseen. Onnea.
Räsymatot on taidetta.

Tintti kirjoitti...

Kaunis matto ja kaunis suunnitelma.

Kiva, kun sinäkin lähdt hulluttelemaan.

Saila kirjoitti...

No on kyllä varsinainen hullutus, ja vieläpä siihen aikaan kun päivät ovat pisimpiä eli sisällä ei käy kuin kääntymässä muutaman tunnin nokosilla ;-)
Hieno onkin mattosi, aivan upea. Olen täysin samaa mieltä räsymattojen arvokkuudesta. Lempparilehteni ruotsalainen Gård och Torp toitotti muutama vuosi sitten jo, että oikein tehty räsymatto on arvokas aarre. Tyttäresi asunto kuulostaa myös varsinaiselta aarteelta! Onnentyttö, kun saattoi muuttaa pois pääkaupungista kalliiden vuokrien ääreltä, elämää on pienemmälläkin paikkakunnalla ja usein laadukkaampaa sellaista.
Onnea tunnustuksen johdosta, olen samaa mieltä blogistasi tunnustuksen antajan kanssa.

Paula kirjoitti...

Terkkuja U:lle ja onnea hänen uuteen kotiinsa. Onpas sulla hulluja suunnitelmia mutta uskon kyllä että niistä selviät. Lähden huomenna aamulla Tarttoon, joten hyvää viikonloppua!

Sara kirjoitti...

Jee, neule tai virkkaus sekä tietty postaus per päivä, ei paha! Ainakaan lukijan kannalta :)
Toi matto on ihana, ottaisin heti jos saisin. Joskus vielä alan kutoa mattoja...

Paula Kristiina kirjoitti...

No, huuh hu mikä hullutus. Multa ei onnistus. Jos meinataan reissata vielä meen musabusalla ja käydä kiihdytys ajoissa Alastarossa, siellä ei pahemmin käsitöitä kerkiä tehdä. Tosi hienon maton oot tehnyt. Mummu kuto paljon räsymattoja muistan kun minä irrotin nappeja vanhoista vaateista ja leikkasimpa vähän kudettakin. Kutonut en paljon ole, pari pientä mattoa vaan. PS: Teen sulle ylioppilas kortin :)!

Mari kirjoitti...

Kiva kuulla, että sinäkin mietit tuota Kesäyön hullutusta! Mulla se on vakavasti tuuminnassa, saattaisi saada puhallettua käsityökipinät ilmiliekkeihin :)

Lila kirjoitti...

Kiva matto:)
Minullakin on harkinnassa tuo hullutus;) En vain ole vielä päättänyt, että kumpaan osioon aion ottaa osaa..

Mari kirjoitti...

Kysäisit sitä yrttiäsi blogissani, niin villinä veikkauksena heittäisin, että se on joko Tarhasuolaheinä tai Viinisuolaheinä alias Punahierakka.

Kardemumma kirjoitti...

Hih! Räsymatot muotia, ainakin tänään. Niitä on kyllä kiva kutoa.

Kardemumma kirjoitti...

Muuten, hullutukseen minäkin olen ilmoittautunut. Sukkasarjaan.

Rva Pioni kirjoitti...

Ihana matto. Olen ehdottomasti myös räsymattoihminen. Olivatpa ne sitten muotia tai ei. Omista mattopuista minäkin haaveilen, saisi rauhassa muhittaa mattoa.

Villanne kirjoitti...

Ihana räsymatto!

Pirena kirjoitti...

Sinulta sentään tulee blogikirjoitus melkeim joka päivä. Minulla venyy turhankin pitkiksi välit. Kun ei aina valmistu mitään näytettävää, niin eipä tule kirjoitettuakaan.
Nätti tuo matto, niin pirtsakka väreiltään. Minäkin niin tykkään kutomisesta, mutta ei mahdu tänne kotiin kanagaspuita vaikka sellaiset on tuolla maalla äitivainajani mökissä.
Tunnustuksen olet ihan syystä saanut useammankin kerran. Täällä on aina niin kiva poiketa.

Marjut kirjoitti...

Onpa kaunis matto! Ei ihme, että tytär halusi sen omaan kotiinsa.

Pirjo kirjoitti...

Minulla odottavat puut kokoamista varastossa - ostin ne pilkkahintaan, mutta vielä en ole koppetunut kutomaan. jahka jahka - en oikeastaan osaa kunnolla, mutta opettelen sitten:)

Anonyymi kirjoitti...

Kovin kaunis matto =)

Tarja Siik kirjoitti...

Hei Virveriikka,
Ihana punainen räsymatto.
Sormet syyhyää myös täällä Helsingissä, perinteinen räsymatto on suunnitelmissa.
Loimi luotu ja puissa.
Käy kurkkaamasaa kutomisisani.
www.kutomine.blogspot.co