tiistai 31. toukokuuta 2011

EndorfiiniaEndorfiini on aivoissa esiintyvä aine. Endorfiinit ovat elimistön tuottamia hormoneja tai välittäjäaineita, jotka stimuloivat samoja reseptoreita kuin opiaatit. Endorfiinit vähentävät kivuntunteita.[1] Elimistö tuottaa endorfiineja etenkin unen aikana. Endorfiineja vapautuu myös pitkäkestoisen liikunnan, mielimusiikin kuuntelun, nauramisen, itkemisen, seksin ja akupunktiohoidon yhteydessä. Myös auringonpaiste ja voimakkaat mausteet sekä kaakao lisäävät endorfiinien eritystä.[2]

Tämä on suora lainaus Wikipediasta. Tähän voisin omalta kohdaltani lisätä kasvimaan ja mullassa möyrimisen. Silti kasvimaani on aika pieni, sellainen hallittava, jonka hoitamisessa pärjää päivittäisellä tai lähes päivittäisellä haraamisella.
Eilen löysimme metallikeräyslaatikossa kaksi upeaa lapiota, vain varret olivat lahot. Aika sympaattiset työkalut, joista saa aivan erinomaiset kun niihin tehdään uudet varret. 


Työt jatkuvat tänään, ihana ilma saa kummasti virkistymään!

9 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Minullakin varmaan erittyi noita endorfiineja aika runsaasti viime viikonloppuna, vaikka samalla tulinkin ihan raihnaiseksi ja selkäkipuiseksi, kun olin hiukan möyrimässä mullassa eli kitkemässä Särän kukkamaita. Tuli hinku päästä sinne äkkiä uudestaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hih, hih! Taas tuli samanhenkistä tekstiä...Meidän mökkipaikkakunnalla on hyvä metallinkeräyslava, jossa pitää poiketa vaikkei itse mitään sinne olisi viemässäkään! Emaliämpäreitä yms. Ja tytär löysi kivan puujakkaran(metallilavalta!!!), joka nyt on maalausprojektissa.

Hyvää kesäloman alkua sulle, Auli. Taidetaan tavata lauantaina eräissä juhlissa...

Mervi

Neferi kirjoitti...

Heh, mies hankkii parhaillaan endorfiineja voikukkakitkimen kanssa..:).

Mukavia aurinkopäiviä.

Saila kirjoitti...

Mielestäni tuosta mullassa möyrimisen endorfiiniyhteydestä on tehty joku tutkimuskin. Joka tapauksessa, ihanaa se on, varsinkin silloin kun se ei ole tuskastuttavaa tai toivotonta. Sopivan kokoinen piha on tärkeä juttu.
Hienot lapiolöydöt! Näillä säillä kelpaakin möyriä ;-)

Mari kirjoitti...

Tulin hetken huilille kasvimaalta ja bongasin heti mukavan puutarhajuttusi! Kyllä kaikenmaailman endorfiinit nyt jyllääkin :)

Auli kirjoitti...

Joo. Mervi nähdään ihan varmasti! Kiva kuulla kuulumisiasi!

Paula Kristiina kirjoitti...

Mun täytyy vielä odotella tonkimista siihen asti kun päästään mökille. En laita tänne mitään erityistä kun ei ole kukaan kastelemassa eikä kitkemässä. Sulla näytää hyvältä. Ja et usko että mekin poketaan aina romulavalla ukiin mennessä kun toi isäntä katsastaa sen ja on paljon löytänyt käyttökelpoista tavaraa. Kerran joku oli jättänyt ihan upouuden auton akun lavan viereen. Minä olen löytänyt seinälle laitettavan pesu ämpärin missä on se hana ihan hyvässä kunnossa. Maalasin sen vaan. Ja ison korin pohjassa oli kyllä vähän reikiä mutta kun siihen laittaa kukkia toisessa astiassa sisään ei haittaa eikä näy. Ja kun kesä lopuu tuon siirrettävät kukat kotiin en paljon edes istuttele maahan. Syksyllä kuitenkin käydään ihan melkein lumentuloon asti mökillä musta on tullut ihan himosienestäjä.

Daisy kirjoitti...

Onneksi hyviä oloja tulee niin monesta asiasta. Lisäisin tuohon luetteloon vielä laulamisen :)
Hyvää jatkoa mullanmylläykseen :)

Pirena kirjoitti...

Meillä kanssa isäntä löytää metalliroskiksesta milloin mitäkin vähän korjausta vaativaa käyttökelpoista tavaraa.