torstai 31. lokakuuta 2013

Onnistumisen iloa

 Vaikka olenkin kaikkea mahdollista ompelun saralta kokeillut, on  kukkarokehyskukkarot  jääneet minulle kokeilemisen asteelle. Syy? Koskaan en ole ollut tyytyväinen oikein siihen kiinnityssysteemiin, koska kehykseen tulee helposti rumat painanteet, jos niitä yrittää kotikonstein puristaa. (Pilkun viilaaja?.. no tässä suhteessa ehkä hiukan...) No onhan olemassa liima, jota kovin kehutaan. Mutta olen ajatellut, että jos kehys maksaa puolet liimaputelin hinnasta ja liimaa uppoa varmasti koulussa vaikka kuinka paljon pursottavien pienten ja vähän isompien kätösten toimesta  (myös sinne minne ei pitäisi) niin voiko lopputulos olla hyvä. Ennakkoluuloinen? Ehkä sitäkin. Itseasiassa minulla on hiukan liimaa ja kehyksia luokassa, mutta kokeileminen on antanut vielä odottaa itseään.
 Niinpä olin innoissani kun löysin näitä muhkeita ommeltavia kehyksiä ja mielestäni aika edullisesti, hiukan alle neljän euron hintaan. Minulle sopii erinomaisesti se, että tässä on vähän enemmän myös sitä käsityötä, ettei työ ole hetkessä valmis, se oikea työn ja hinnan suhde kun on kyllä näissä koulukäsitöissä tärkeä.

Pohjaan tein kaavaan pulleutta antavat laskokset, jotka antavat tilavuutta pussille huomattavasti enemmän. Ja myös sitä oppimista ja haastetta.  Kaksinkertaisella helmilangalla ommellut tikkaukset ovat kauniita. Sen huomasin, että ne kannattaa alkaa keskeltä kehystä toiseen reunaan, siitä keskustan kautta toiseen reunaan ja lopulta päätellä keskelle. Näin pystyy välttämään sen, ettei kukkaro tulee vinosti kehyksiin.
 Lopputulokseen olen ihana mahdottoman tyytyväinen, tästä tuli niiiin ihana ja samaa sanoivat työkaverit ja oppilaat, joista kahdeksan tänään alkoivat tehdä omia kukkaroitaaan. Kukkaroni kankaasta täytyy vielä sanoa, että se on aitoa todennäköisesti 60-luvun kangasta, jota työkaverini lahjoitti kouluun äitinsä taloa tyhjentäessään.  Tämä oli pienehkö pöytäliina, joka saa uuden elämän hienoina pussukoina ja muina kivoina juttuina!
Kaavan piirtäminen on tarkkaa puuhaa, koska pussiin täytyy saada tarpeeksi leveyttä. Tässä kaavassa on saumanvarat ja kuvasta saa suurinpiirtein systeemin selville. Huomioikaa muuten, että kukkarossa on myös hihna- tai ketjulenkit. Oppialaille sanoin, että pistäkää kaavat talteen. Kun kangas hiipuu käytössä niin, näihin kehyksiin voi ommella uuden kukkaron. Sekin vielä!

14 kommenttia:

Rva Pioni kirjoitti...

Oi mikä ihanuus!

mimon mami kirjoitti...

Tulipa hieno!

Taina kirjoitti...

Sinäpä sen sanoit! Minä olen täsmälleen samaa mieltä ollut noista kehyksistä. Itse asiassa minulla taitaa olla yksi tuollainen ommeltava kehys kaapissa, mutten ole rohjennut ryhtyä kokeiluun. Joten tämä olikin ohjeineen tervetullut. Todella hienon näköinen lopputulos!

sirkkis kirjoitti...

Ihana kehyskukkaro

Peppi kirjoitti...

Ihan mielettömän ihana!!
Näitä kukkaronipsuttimia metsästin viime viikonloppuna kädentaitomessuilta - muistaakseni oli ihan mainoksessa, vaan en mistään löytänyt. En itsekään ole kokeillut, vaan mieli tekisi ja nyt kyllä vielä enemmän kun näin sinun kukkarosi.

Heleena kirjoitti...

Aivan ihana!
Juuri tänään illalla neuletapaamisessa esittelin Seinäjoen käsityömessuilta hankkimiani kehyksiä, ovat ihan samanlaisia, toinen on vain hiukan isompi. Piti oikein tarkistaa, kun en ollut huomannut tuon pienemmän kehyksen hihnalenkkejä. Vinkit tulivat tarpeeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Olet, Auli, oikeassa, että liimaa ei kannata koulussa käyttää. Onnistuu toki joiltakin, mutta ommeltava varmempi. Me ollaan aikuisten kurssilaisten kanssa kyllä liimaa käytetty, mutta ei puristimia juuri niiden painaumien vuoksi. Liiman kanssa pitää olla tarkka eikä kovin ohut kangas ole hyvä. Liima riittää noin kuuteen 16cm kehykseen.

Mervi

Auli kirjoitti...

Kiitos Mervi tiedosta, minulla on kaksi purkkiaa liimaa ja viitisentoista pientä puristettvaa kehystä, kokeillaan, mutta meinaan vielä ompeluttaa siihen reunaan jotakin vahviketta, paksua puuvillalankaa siksakilla tai vastaavaa. Niin, että saa tungettua oikein tiukkaan.

Emileitha/Tarja kirjoitti...

Minäkin odottanut rehkeuden puuskaa kokeillakseni näitä. On muutama puristettava ja vain yksi ommeltava, mistä lienen hamstrammut aikoinaan..josko nyt kokeilen..hyvin epävarma ,miten onnistuu..kiitos ohjeestasi ja sait hienon pussin tehtyä

Marjut kirjoitti...

Tulipa siitä hieno:)

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin ompelutan ohuista kankaista tehtyihin nyöriä tms siksakilla. Pitää olla tosiaan sen verran vahva että joutuu vähän tunkemaan kehyksen alle. Apuna ollaan käytetty vanhaa ruokaveistä, sillä se on ohut mutta tukeva.


Mervi

Paula Kristiina kirjoitti...

Kiitos että sain sinulta tämän upean kukkaron kaavat ja kangasta! Koetan viikonloppuna tehdä, josko saan yhtä hienosti onnistumaan kun sinä?:)
Löysin kuvalliset ohjeet kukkaron tekoon jotka olin säästänyt joskus.
Kivaa viikonloppua sinulle♥

Zelda kirjoitti...

Aivan ihana kukkaro!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Tosi ihana.
Hyvää Pyhaäinpäivää ja leppoista viikonlopun jatkoa.