lauantai 25. helmikuuta 2012

Ohje neulojan lempipussukkaan.

 Minulta on kysytty tämän pussukan ohjetta. Syksyllä näitä tehdessäni kuvasin vaiheet kun ohjetta pyydettiin. Asia unohtui vallan, mutta nyt hain ne kuvatiedostosta ja ajattelin  julkaista ne. Kuvat puhukoot puolestaan. Kollaaseissa kuvat ovat loogisessa järjestyksessä vaiheittain,  vasemmalta oikealle, ylhäältä alas. Jos joku haluaa kokeilla: olkaa hyvä!

Osia leikataan kaksi, päällystetään lankavyötteillä.
 (Kaavan osaa jokainen piirtää tämän yksinkertaisen mallin mukaan ja sitä voi muokata halutun kokoiseksi. Pussi voi tietysti olla yläreunastaan suorakin ja tietenkin myös alareunan voi tehdä ihan suoraksi. Silloin pussukka vaan ei pysy pystyssä ja muuttuu ihan erilaiseksi, mutta on toki helpompi tehdä! Tämän pussukan pituus on mitattu niin, että siihen mahtuu sukkapuikko, leveys on n. 25 cm.)
 Lankavyötteitä kannattaa liimata hiukan, etteivät liiku ompeluvaiheessa. Liimapuikko on hyvä, sen liima ei haittaa ompelua kun ei ole kovin sitkeää. Pussukan yläreuna on kaareva reuna, se kannattaa ottaa huomioon lankavyötteiden asettelussa, jos haluaa, että ne ovat oikein päin; voivathan ne silti olla sekaisinkin.
Osien päälle kiinnitetään samankokoinen kristallimuovi, sen päälle paperi. (Kristallimuovia saa joistakin kangaskaupoista, mutta myös muista kaupoista, joissa myydään vahakankaita, esim. Etola) Ommellaan kaikkien läpi ristiin rastiin, ihan miten haluaa.. Paperin läpi ompeleminen estää ompeleen jumittumisen nahkeaan muoviin. Piston pituus kannattaa säätää 3,5-4:ksi. (Pussukan ompelusssa kannattaa muovin takia käyttää normaalia pidempää ompelukoneen piston pituutta, koska muuten muovi repeää.)
 Revitään paperi pois. Leikataan samankokoiset vuorikappaleet. Ommellaan vetoketju päälikappaleisiin.
Kiinnitetään vuori yläreunaan niin, että vetoketju jää kankaiden oikeiden puolien väliin.
Ommellaan sivut vetoketjusta alas niin, ettei vetoketju jää kiinni ompeleisiin, eivätkä myöskään saumanvarat. (Tässä vaiheessa kannattaa muistaa, että vetoketju on auki, koska vetoketjua on vaikea avata nurjalta puolelta). Kannattaa peruuttaa kunnolla niin, että ompeleet kestävät käytössä. Ommellaan pohjat kiinni, mutta vuorin pohjaan jätetään kääntöaukko.
Ommellaan pohjien kulmat kiinni. Käännetään pussi ja ommellaan pohjan kääntöaukko umpeen. 
 Tähän pussukkaan on ommeltu vielä tikkaus oikealta puolelta, mutta se ei ole ihan välttämätön. Pussukkaan voi käyttää tietenkin mitä vaan koristeita, vaikkapa lehdistä leikattuja kuvia, kiiltokuvia, tai jättää vaikka pelkän kankaan näkyviin. Ja mikä parasta, koko pussukan voi tietysti tehdä myös ilman vuoria, silloin se onkin jo helpompi juttu, muttei niin siisti sisäpuolelta kuin vuoritettuna.

                        Vain mielikuvitus on rajana käsitöissä!

15 kommenttia:

Paula Kristiina kirjoitti...

Hyvät ohjeet annoit! Kyllä näillä pitäisi onnistua. Kävin eilen hintakaaressa ja sielläkin oli tuota muovia mutta siinä ei ollut ollenkaan paperia. Hintaa en kysynyt. Minulla on ihan löffä viikonloppu. Käsitöitä ja elokuvia. Leppoisaa lauantaita sinulle♥

Saila kirjoitti...

Kiitos ohjeesta!!
Voisin hyvinkin tehdä tuollaisen :)

Mukavaa viikonloppua, täällä meillä hiihtolomaillaan :)

Riitta Sinikka kirjoitti...

Kaunis pussukka,kiitos ohjeesta!Hyvää viikonloppua!

Enya kirjoitti...

Mukava idea!

sirkkis kirjoitti...

Hyvä ohje kiitos ja sinun pussukka on kaunis.

mustakissa kirjoitti...

Kiitos selkeistä ohjeista! Voilla pitäisi tällaisen tumpelommankin ompelijan onnistua:)

KahviKaneli kirjoitti...

Tarvikkeet tähän jo olemassa, kiitos ohjeesta. Nyt vielä inspiraatiota odotellaan!

Rouva Kameleontti kirjoitti...

Kiitos. On varmaan ihan pakko kokeilla loman kunniaksi.

Yhdellä pikkuoppilaallani näin soman sinivalkoisen kissannaamatilkkukassin, se oli
varmaan ommeltuna kissanruokapusseista.Toisella puolen kassia oli tilkuissa kissanhännät ja pehvat:) Koristeena kaunis pompulanauha. Omatekemät erottuvat edukseen!

AnniKainen kirjoitti...

Voi miten kiva kun jaoit tämän pussukkaohjeen meille muillekin. siis kaunis kiitos siitä :) Nyt kun sais vielä tehtyä, tarvetta nääs olisi.

Aarnilintu kirjoitti...

Iso kiitos ohjeesta, tämä tulee takuulla käyttöön! Kristallimuovi on minulta vallan kokeilematta, yhtä ja toista "roskaa" olen kyllä keräillyt jo sinne väliin laitettavaksi.

- Virpi - kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, tätä täytyy kokeilla. Mukavaa kevään jatkoa!

sinisukka kirjoitti...

Tack såååå mycket!!!! Olet kyllä oikea aarre :D nyt ei tarvitse itse pähkäillä!

Kirsi74 kirjoitti...

Mä oon kans tehny tollasia pussukoita, Tilda -ohjeella. Mutten kuitenkaan ole koskaan käyttänyt niihin muuta kuin kangasta. Hauska idea ja todella nätti pussukka :)

Anonyymi kirjoitti...

Olipas tutun näköinen pussukka "mannekiinina". Tuo voittopussukkani on olohuoneen neulontanurkkauksessani jatkuvassa käytössä. Äärettömän hyvä pussukka :)

*Aikku*

Heiska74 kirjoitti...

Kiitos ohjeesta.. ihastuin pussukkaan.. =) Miulla on paljon lankojen vyöhkeet laatikossa. =))