lauantai 7. tammikuuta 2012

Loppiaisen tunnelmia ja jäädytysajot

Täällä on vietetty loppiaista tosi mukavissa merkeissä.  Eilen olin läheisen perheystävän 90-vuotisjuhlissa. Pala kurkussa välillä. Jollakin tavalla oli ihanaa nähdä, miten tärkeä vanha suvun "kanta-äiti" on nuorellekin polvelle, lasten lapsille. 

Tänään lähdin kaupungille ja piti mennä katsomaan "jäädytysajoa". Porin keskustaan Kokemäenjoen rannalle.
Kokemäenjoen pinta on tällä hetkellä lähes huipussaan. Se johtuu jatkuvista sateista ja siitä, että myrsky on nostanut vettä myös mantereelle päin ja meren pinta on korkealla. Ja on  se joenkin pinta tosi korkealla! Jos se  nousee vielä puolesta metristä metriin, on tilanne jo hälyttävä. Tässä kuvassa Kirjurinluodon rantaa kuvattuna kaupungin puolelta. Koivut ovat ihan veden alla vastarannalla.
Jäädytysajo tarkoittaa sitä, että veden juoksutusta pienennetään niin, että joki virtaa vähemmin ja pakkasella saadaan pinta jäätymään. Pinnan jääkate suojelee tulvalta. Kaikista pahin uhka on ns. hyydetulva, jolloin joki alkaa hyytyä sisältä päin ja silloin vesi ei laske mereen ja kaupunkia uhkaa tulva. Kuten näette kuvasta, ihan Porin keskustan tuntumassa, joki on tosi leveä. Minulla on käsitys, että esim. Turun Aurajoki on ihan kapea tähän verrattuna. Vettä on siis tosi paljon! Lehdestä luin tänään, että jos pakkanen jatkuu yli viikonlopun on joessa jääkate ja silloin vaara on ohi. Nyt jäätä ei vielä kyllä näkynyt missään. Ehkä vain niitä hyytymiä. Siis peukut pystyyn: jäätä tänne!

Raatihuone toivottaa hyvää uutta vuotta kaikille. Porin karhu on saanut lunta selkäänsä ja  Porin kaupungin 1558 perustanut Juhana Herttua lumiviitan harteilleen.

14 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Pitääkin soittaa serkulleni Poriin, heillä on talo sellaisella juopa-alueella missä voi olla ongelmia. Toivottavasti joku jäätyy!
Ei minustakaan Aura ole noin leveä, paitsi lähellä suutaan.

KahviKaneli kirjoitti...

Rakastan vanhoja rakennuksia.
Mukavia kuvia!

Paula kirjoitti...

Hienoja kuvia kotikaupungista. Toivottavasti tosiaan joen pinta jäätyy ja jääkate saadaan tulvan esteeksi.

Maikki kirjoitti...

Toivotaan siis jäätymistä sinne! Täällä on meri jäässä, tosin vasta viikko sitten ei ollut jään hiventäkään ja tänään näin jo jäällä ihmisiä kävelyllä! Kyllä hirvitti!!!

Tintti kirjoitti...

Enpä ollutkaan aikaisemmin moisista ajoista kuullutkaan. Aina oppii uutta.

Pidetään peukkuja, ettei tulva aiheuta vahinkoa.

Hauskaa viikonlopun jatkoa!

Simpura kirjoitti...

Kauniita maisemia teillä, toivottaasti teille saadaan jäätä ja pian :)

KristiinaS kirjoitti...

Kivoja, talvisia kuvia vaikkei nyt lunta niin olekaan mutta selvästi noissa talvi on. Se eka tehdaskuva on tosi hieno.

Daisy kirjoitti...

Hyydetulva on ihan uusi asia minulle. Tai en ainakaan muista kuulleeni.
Toivotaan pakkasta sinne teillekin!

Breezie kirjoitti...

Hienoi kuvii Porista. Olen joskus asunut siellä, tarvii varmaan kesällä tulla katselemaan vanhaa asuinaluetta :) Peukut pystyssä, toivootavasti tulee jäätä!

Neferi kirjoitti...

Juupa, kummallisia ilmiöitä tämä leuto ja sateinen aika on aiheuttanut. Mukavan näköisiä rakennuksia.

Ilona H kirjoitti...

Mielenkiintoista! Kyllä se varmaan jäätyy, sillä ainakin Keski-Suomessa on tänään -16 astetta. Tosin keskiviikkona luvattiin jo suojaa. Mukavaa viikkoa Virveriikalle!

Paula Kristiina kirjoitti...

Kauniita kuvia! Nyt kyllä pitäis pakastaa:D

Sarppu kirjoitti...

Mielettömän hieno kuva Puuvillasta :)TOivotaan ettei enää pinta nouse, eilen olimme ajelulla ja todettiin monella pikkutiellä, että kohta on vesi tiellä...

aikatherine kirjoitti...

Woi hurja tuohan on jo meri.Siellä on aika usein tulvavaaroja, olet oikeassa Aurajoki on pelkkä oja tuohon verrattuna. Asuin aikoinaan sen ja kirkon vieressä. Ihmiset on viisaita kun osaa suojautua noilla konsteilla tulvilta. Minulle uusi juttu, ei niitä tajua kun ei näe.