maanantai 14. tammikuuta 2013

Antiikkia antiikkia

Minulla on kerinpuut. Perin ne äidiltäni ja ovat yksi esine hänen perinnöstään, joka automaattisesti tuli suvun ainoalla käsityönopettajalle. Englannin kielessä tästä voisi käyttää nimitystä "Heirloom of Family", suvun perintökalu....
 Olisi mielenkkiintoista tietää onko kenenkään muun käytössä tälläisiä kerinpuita, joissa on  puusta sorvatut kierteet, jotka todella toimivat.
Minun  lapsuuteeni ja myös siskojeni lapsuuteen,  nämä kuuluvat ehdottomasti. Mikä kummallisinta, muistan , että isäni  keri näillä kauheat määrät kalalankaa, kun äiti virkkasi sängynpeitteitä. Kuten voitte kuvitella, nämä ovat minulle rakkaat. Isän taito siinä oli huima, olisi varmaan voittanut kerimisen maailmanennätyksen ( ehkä halusi muihin hommiin,,,,)
Näissä on työn tuntua, toimivat vielä hyvin. Tässä näyte, vauhdin huumaa suorastaan. Harmittaa vaan, että kun nämä olivat itsestäänselvyys kodissani, en koskaan kysynyt näiden taustaa. Todennäköisesti nämä silti ovat jo sata vuotta vanhat. Todennäköisesti ne ovat kuuluneet äitini kasvatusäidin Annin kotiin, hänen isänsä oli Yyterin kartanon seppä.

Minun ihanat rakkaat kerinpuuni! Nämä kuuluvat ehdottomasti niihin esineisiin, joihin laitan lapun minua seuraavalle sukupolvelle: lahjoittakaa museoon. Mutta minä nautin näistä vielä toivottavasti kauan!

25 kommenttia:

Prusiluska kirjoitti...

Äidilläni on vastaavanlaiset. Niissä on puristin, jolla puut saa kiinni esim. tuolin selkään ja kierteet tosiaan puusta sorvatua ja toimivat hienosti. Puut ovat aika lailla aktiivisessa käytössä ja käyn minäkin niitä lainaamassa kun tarvii esim. värjäyksiin tehdä vyyhtejä.

Simpura kirjoitti...

Minultakin löytyy puisella kierteellä varustetut kerinpuut :)
Tosin niiden alkuperää en tiedä, sillä nämä on tullut minulle oston myötä.

Saila kirjoitti...

Niin, tai museon sijasta sellaiselle sukulaiselle, joka arvostaa ja käyttää niitä kuten sinä! Minusta on hienointa, jos vanhat hyvät työkalut pysyvät käytössä arvostavissa käsissä.
Hieno värkki näyttää olevan.

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

...niin minullakin! Olen löytänyt nämä kierrätyskeskuksesta, enkä joutunut niistä edes mitään maksamaan! Kuva blogissa on sikäli vähän huono, että noita kierteitä ei aivan selvästi erotu: http://pellavasydanjamervi.blogspot.fi/2012/11/suuri-apu.html

Pia kirjoitti...

Minulla on samantyyliset. Ne ovat isoisäni aikanaan Hiitolassa tekemät, nähneet pari evakkomatkaa ja lopulta sain ne äidiltäni. Isäni kunnosti nämä kerinpuut ja sorvasi hajonneen kiristimen uudelleen, ja poltti siihen kierteet. Kerinpuut ovat suuri aarteeni: isoisäni, jota en koskaan ehtinyt nähdä on ne tehnyt ja niiden korjaus oli viimeinen joululahja isältäni ennen isäni kuolemaa.

MariJ kirjoitti...

Mullakin on puusta sorvatut kierteet kerinpuissani, ostin ne osto- ja myyntiliikkeestä parillakympillä tässä joku vuosi takaperin.

Suvikummun Marja kirjoitti...

Minullakin on samanlaiset. Käytössäkin aina tarvittaessa,
vaikka nykyään melkein kaikki langat ovat jo valmiiksi kerällä.
Olen saanut kerinpuut mummultani.
Kyllä ennen osattiin tehdä kauniita ja toimivia käyttöesineitä. Nämäkin ovat toimineet moitteettomasti jo vuosikymmeniä :)

Repsu kirjoitti...

mun kerinpuissa ei ole kierteitä, ne ovat muuten vaan mummon vanhat, sain ne pari vuotta sitten kun mummo totesi että neulon enemmän kuin hän:D Mutta mä olen kuvitellut jostain syystä, että nämä ovat nimeltään "kakko" eikä "kerinpuut", eikä googlestakaan kyllä löytynyt mitään kakko-haulla. ää, oonko nyt elänyt ihan väärässä luulossa pari vuotta! :D

Pirena kirjoitti...

Minäkin omistan tuollaiset samanlaiset, anoppini peruja.
Harvoin jaksan niitä kerimiseen käyttää. Laitan mieluummin vyyhdin kahden tuolin selkänojien väliin ja kerin käsin semmoisen reikäkerän, missä aloitus alkaa peukun ympärille.

Rippa kirjoitti...

Omistan samanlaiset mieheni on ne minulle ostanut vuosia sitten jostakin vanahaintavarain kaupasta.Toimivat ovat kuin uudet. Mummolassa ja lapsuuskodissani niitä käytettiin ahkeraan äidillä oli neulekone,jolla hän hankki lisätienistiä isolle perheelle.

Päivi kirjoitti...

Noita on minunkin muuten ollut muutamankin kerran ikävä. Kokemuksesta tiedän, että ovat toimivat ja kätevät. Muistelen äidin kertoneen kerinpuut juuri Anni B:n omaisuudeksi.

Liila kirjoitti...

Minulla on lähes identtiset kerinpuut, mutta ovat vain käsittelemätöntä puuta. Porista nekin kotoisin. Täytyykin kysellä tarkemmin alkuperää. Ovat myös kulkeneet suvussa.

Kardemumma kirjoitti...

Ilmoittaudun moisen ihanuuden omistajaksi. Puiset lehdet ja puiset kierteet.

Auli kirjoitti...

Vau! Kiva, että noita kerinpuita on noin paljon käytössä jo tässä pienessä otoksessa. Ovat kai sitten todella hyvää tekoa kun vielä hyrräävät!

Aikku R-T kirjoitti...

Minun kerinpuista puuttui ostaessani toinen puinen kierretappi. Mieheni kaveri - puuseppä- teki minulle uuden tapin puuttuvan tilalle.

Eeva kirjoitti...

Mulla on myös tommoset kerinpuut...kaipaisivat pikkusen korjausta...

vesimiesneuloo kirjoitti...

Omistan myös vanhat kerinpuut!Ovat tosi vanhat!

anna puikko kirjoitti...

Kyllä ihan sydämessä tuntuu tuollaiset vanhat esineet ja varsinkin kun tietää, että on ollut arkikäytössä. Kiva postaus. Kiitos.

Lezzie kirjoitti...

Meilläkin on tuollaiset muutamat vintillä ja käytössäkin aina tarvitessa.

KristiinaS kirjoitti...

Kylläpä on monella vanhat puut ja monella jopa perintöpuut. Hyvä kun kirjoitit tästä niin sait näin hyvän otoksen tietoa kerinpuista.
Mulla on vaan uudet ja juuri tuo puukierre on se, joka näissä ei toimi. Just ku saa kiristettyä niin hups se jotenkin nytkähtää ja on taas löysällä. Se on niin millistä kiinni että saa hökötyksen pysymään pöydän reunassa.

sirkkis kirjoitti...

Minulla on samanlaiset kerinpuut. Tuollaista ruuvio ei ole vaan siinä on lukitsijana puinen tappi. Ei ole tullut paljoa käytettyä kun lankoja ostan kerinä.

KahviKaneli kirjoitti...

Kauniit ovat kerinpuusi :O)

mimon mami kirjoitti...

Minulla on myös äidiltä perittynä tuollaiset kerinpuut puuruuveineen. Ovat hyvänä apuna varsinkin ryijyihin lankoja keriessä. Saa helposti lankasekoitukset tehtyä.

Emileitha/Tarja kirjoitti...

Muistan kotoani tuolaliset ja mummollano oli kun oli ammattikin neuloja.
Minulla vain ostetut ei yhtään tunnearvoa, kukahan ne sai ne kotona olevat..
Toivon että ovat käytössä kauan..nuo kerinpuut

Ilona Winebridge kirjoitti...

onpa mukava huomata, miten paljon kerinpuita vielä käytetään:)) itselläni on kahdet ja kovassa käytössä ovatkin. toisilla vyyhtii isäntä ja toisilla itse. värjään nimittäin myyntiin asti villalankoja ja villaa, joten vyyhtimistä riittää viikottain:))
ps Värjärin Puodissani myös asiakkaat saavat keritä halutessaan omat vyyhtinsä.