torstai 17. toukokuuta 2012

Takkaturinaa


Viikko sitten autotallissa oli monta lavallista takkaa. Eilen illalla jo poltin takassa muutaman tikun, ja kissatkin tykkäsivät!
 Takka nousi tyhjästä maanantaina. Koska talossa ei ollut savupiippua kuin talon toisessa päädyssä projekti oli aika iso, työläs ja sotkuinen. Enemmän silti muuten kuin ajallisesti. Kaikkihan tapahtui hirveän nopeasti. Uunimestari muurasi ja mies oli apulaisena. Kantamista ja siivoamista riitti. Piippuharkot piti kantaa välikatolle ja siellä ei voinut liikkua kuin kontaten. Loppujen lopuksi piippuharkot nostettiin vielä katolla (kantaen tikkaita pitkin) ja neljältä töistä tullessani minua tervehti uuden uutukainen savupiippu katolla. 
 Koska minä olin töissä pitkän päivän en voinut osallistua kuin siivoukseen, missä menikin pitkä tovi koska katon avaaminen lievästi sanottuna  pöllähteli!


Kissat olivat karanteenissa muurauksen ajan mutta vapauduttuaan tekivät takkatarkastuksen.
Kiskoin Rosvon toisesta jalasta alas  kun hän oli matkalla kiipeämään hormiin! Kauhistuneena jo ajattelin, että kissa katoaa hormin uumeniin ja takka menee heti alkuunsa purkuun. Rosvo myös kiipesi takan seinää ylös jo ennenkuin siinä oli pintarappausta.


                                       Rappauksen jälkeen koko hoito pistettiin siis pakettiin kuivumaan!


 Tässä takka nyt. Kuukauden päästä kuivuttuaan se saa lopullisen pintarappauksen ja saumauksen ja listoituksen.

Sitä lämmitetään pienestä aloittaen, niin että puumäärää lisätään päivittäin ja kymmenen päivän päästä siinä voi sitten jo polttaa kunnon satsin.

Koska kissat haluavat takan päälle, emmekä halua, että ne menevät sinne rappausta pitkin kehitti mies tilapäisen systeemin. Tuotekehittely on menossa, mutta lopullinen versio tehdään kesällä kun takka on kunnossa. Tämäkin tuntuu toimivan, mutta sen tajusimme, että kissat hyppäävät mieluummin alas kuin laskeutuvat ja teline vaatii leveämmät hyppytasot!

Itse ajattelen, että tämä on onnistunein sijoitus tähän 70-luvun sähkölämmitystaloon mitä saatoin tehdä.

Tämä sai myös herkkiä tunteita pintaan. Ajattelen, että vanhempani olisivat niin iloisia puolestani, jos näkisivät, että minä yksin tässä talossa eläjänä pystyin tähän suoritukseen. Kumpikin kun oli puun polttaja henkeen ja vereen ja äitikin haaveili paremmasta takasta. Suuri kiitos kuuluu kuitenkin miesystävälleni J:lle, jonka apu ja tuki oli tuikitarpeellista! Ilman häntä tämä juttu olisi ollut paljon vaikeampaa...

Oikein hyvää helatorstaita kaikille! t. Onnellinen Takanomistaja ♥

22 kommenttia:

Paula Kristiina kirjoitti...

Kyllä sun nyt kelpaa! On oikein hienon näköinen tuo takka. Minäkin eilen laitoin tänne makuukammariin heti tulet pesään ja tuli niin ihan lämpö koko tupaan. On se vaan niin mukavaa lämpöä. Ajattelinkin jo töissä kysyä sinulta että mahtaakohan kissat mennä takan päälle lämmitelemään ja näin näkymä on. Siellä on varmasti ihanan lämmin. Oikein ihanaa helatorstaita onnelliselle takan omistajelle♥

AnniKainen kirjoitti...

Voi kun näyttää kodikkaalta. Elävää tulta on kaunis katsella, kuunnella ja se tunnelma, ah. Mainiota nuo kissat :)

Paula kirjoitti...

Kiva kuvaus takan pystyttämisestä. Ja kissat ovat tarkastaneet ulkopuolelta ja sisäpuolelta ja hyväksi todenneet. Varmaan teidän kissat on mielissään, kun ihan heitä varten tällaisen kiinnostavan systeemin rakensitte. Ja vielä tuotekehitellyt tikkaatkin saavat. Kelpaa kiipeillä ja köllötellä. Ja te ihmisetkin siinä sivussa saatte lämmitystä.

Milukka kirjoitti...

Onpas hieno takka teille tulossa! Kissa-tarkastajat kyllä hoitaa homman:) Kiva tuo kissojen "silta" tuonne takan päälle:)

sinisukka kirjoitti...

Onnea kovasti!! Siinäkin asiassa onnea etteivät kissat piiloutuisi enää hormeihin :) - voi niitä veijareita!!

Nyt vaan nauttimaan !!

Heleena kirjoitti...

Onnea Teille kaikille mukavasta lämmön lähteestä, löhöilypaikasta ja kauniista takasta!

Rva Pioni kirjoitti...

Onnentyttö, sinä saat katsella elävää tulta lasiluukun läpi ja kisulit saavat uuninpankon.

sirkkis kirjoitti...

Voi mitenkä kauniin lämmänlähteen olet saanut ja parasta tietysti puunlämpöä. Kissoille siis uusi ihana löhöpaikka.

Matleena kirjoitti...

Kaunis takka ja niin ihana lämpö siitä tuleekin. Ensi talvena saatte jo nauttia siitä, sinä, J. ja kissat. :) Hauksa oli kuulla (tais siis nähdä), miten kissat tutkivat takan ja ottivat omakseen. ;)

Lammas kirjoitti...

Olen tosi iloinen puolestasi! Takasta tulevaa lämpöä ei voi kyllä millään korvata.

Päivi kirjoitti...

Takka näyttää hienon modernilta. Rosvo on kyllä oikea Utelias-Aatu, ihan hassu.

amuk kirjoitti...

Onneksi olkoon hienosta takasta :) Työn jälkikin on näköjään hyvin tarkistettu hormia myöten. Nyt kelpaa poltella ja fiilistellä, lämmityksestä puhumattakaan.Todella fiksu ostos kun ajatellaan vaikka noitä sähkönjakelun ongelmia mitä voi vielä tulevaisuudessa olla edessä. Jos sähkökatkoja tulee, niin sinulla on ainakin lämmitetty tila missä asustella. Fiksua.

Neferi kirjoitti...

Muutaman kuukauden päästä onkin ihan tarpeellinen taas :).

Aarnilintu kirjoitti...

Onpa mielenkiintoista seurailla takkaprojektiasi. Ja hyvässä mallissahan se on! Tässä just selvittelin, että mitä oikein tarkoittaa, jos asunnon myynti-ilmoituksessa lukee, että asunnossa on takkavaraus. Takkaa kovasti myös tekisi mieli sinne tulevaan asuntoon, joko niin että se on valmiina tai sitten että se on helppo sinne asentaa.

Aikku kirjoitti...

Odotahan vaan, kun pakkanen paukkuu ja saat sytyttää pimeänä, tuulisena talvi-iltana takkaan tulet. Voi sitä onnen tunnetta!

Meillä on leivinuuni, jota ilman en enää voisi asua, kun kerran olen tottunut siihen. Mies vaihtoi heti muutettuamme tänne leivinuunin umpiluukun lasi-ikkunalliseem malliin, että lämmön lisäksi voidaan nauttia elävän tulen katsomisesta.

Riitta Sinikka kirjoitti...

Vov, aivan ihana!!Hyvää Helatorstain jatkoa!

Lea P kirjoitti...

On kyllä kaunis takka ja miten ihana se on sitten syksyn kylmillä ja sateisilla ilmoilla, saat nopeasti ihanan lämmön asuntoosi.
Joskus oli tarina kissa kuussa ja nyt on kissa uunissa, noi kissasi on kyllä mainioit.

Jaana J kirjoitti...

Kivan näköinen takka! Viimeksi eilen mietittiin, saisiko tuon harakoille lämmittävän avotakan tilalle kehiteltyä jotakin lämmittävämpää.

Hepsi kirjoitti...

Onneksi olkoon takan omistajalle!
Ihania nuo kisulit, kun ovat niin uteliaita. =)

mustakissa kirjoitti...

Kissat ainakin ottivat takan heti omakseen, Rosvo taisi tarkastaa, että täältäkös se joulupukki pitäisi sitten tulla...

Naukulan Mamma kirjoitti...

Hieno hankinta!

tessu kirjoitti...

Tulipa mieleen noista kissojen takka tutkimisista semmoi juttu että meillä oli -70 luvulla kissanpennut karjakeittiössä ja tietty muuripataan piti tuliakin joskus tehdä,no eipä ollu pappa huomannukkan että oli kissan poika menny sisälle tulipesään kun sinne tulta alko virittelee kissa pinkaisi pakoon ja kovaa,eipä ollu siinä kunnon luukkuja sillon!
Varmasti se katti muisti että eipä kannata jokapaikkaan mennä jemmaan,mutta tuskimpa piippuun jäisivät vaikka sinne menisivät?
Viimeistään alkais ruoka aikaan tulla ales heh!