sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kiva vierailu

Kiva vierailu. Tänään olimme siskoni luona Merikarvialla. Tänään olisi ollut äitini 84-vuotissyntymäpäivän, jos hän olisi vielä elossa. Mieleeni tuli ottaa kuvia äidin kuuniaksi äitini yhdestä harrastuksesta, huonekalujen entisöinnistä. Tämän sekatavarkaupan huutokaupasta ostamansa kaapin, äiti kunnosti siskon perheelle lapas- ja sukka- ym- kaapiksi. Siskolla on neljä lasta ja kun kaikki olivat pieniä, hänellä oli oikein piirretty kartta siitä mitä kaikissa laatikoissa on! Kartta kyllä on tarpeen, koska laatikoitahan on 21!

 Tämän kaappi löytyi siskoni talon pakarihuoneesta heidän muutaessaan taloon. Talo oli vuodelta 1918, mutta kaappi vieläkin vanhempi ja tosi huonossa kunnossa. Äiti tutustui tosi perusteellisesti perinnehuonekalujen entisöintiin,  poisti vanhat maalikerrokset ja hioi kaapin hienoksi ja maalasi sen perinneväreillä, sellaiseksi vanhaksi talonpoikaiskaapiksi kuin se oli ollut.  Äiti oli silloin yli 70-vuotias! Äidin kotona oli pari vuotta yksi huone ihan vaan tätä varten. Mamma käytti taidokkaasti kaikkia mahdollisia laitteitakin... ja hengityssuojaimia.
Tämä kukkaryijy sen sijaan on taas minun edesmenneen anoppini kotitalosta Eurajoelta. Se sopii paremmin siskon kotiin kuin omaani.
 Tämän kaapin on äiti myös entisöinyt. En kyllä muista, mistä tämä on mutta oletan, että tämä on pesukaappi. Voi olla huutokauppalöytö, äiti  kun kävi huutokaupoissa.
Kaktuskin on äidin kotoa ja se alkoi kukkia juuri sopivasti!
 Meillä oli siskon luona tehtävä, miellyttävä sellainen. Sisko pitää kolmen ystävänsä kanssa illallisia tyyliin "Neljän tähden illalliset" ja olimme koekaniineja. Saimme valita kahden eturuuan ja kahden jälkiruuan välillä. Suurimman suosion sai bataattikeitto parman kinkun kera, limejuustokakku ja suklaatyrnikakku olivat kyllä molemmat niin ihania, että oli vaikea päättää... Nämä illallsiset ovat hauska juttu. Myös minä pidin tälläiset kahden ystäväni kanssa viime talvena. Niitä taidetaan pitää ympäri Suomea.


Siskon luona ei voi välttyä eläimiltä. Paikalla oli tällä kertaa Olli-kissa, ja koirat Puppe ja Elsa, joka taitaa olla paitsi "kohtalon lapsi"( karkasi tapaamaan poikaystäväänsä, mutta palautettiin maitojunalla takaisin) myös äidin kulta, joka tässä ottaa tyytyväisenä halauksia vastaan!

13 kommenttia:

Så Vitt Jag Vet kirjoitti...

Vad duktig och händig din mamma var att renovera gamla skåp... Vet av erfarenhet att det tar tid...
Köpmansdisken med massor av lådor är härlig !
Ha en bra början på veckan..
Kraam
Sanne

Saila kirjoitti...

Suloinen mäyris-Elsa! Ja muutkin karvakuonot.
Onpa äitinne ollut reipas, ennakkoluuloton ja aktiivinen! Todella upea tuo talonpoikaiskaappi ja hauskaa että huonekaluja ja esineitä on myös huutokaupoista, mielenkiintoisia aarteita varmasti.

Jos annat luvan, niin voisin kopioida tuon talonpoikaiskaapin kuvan omaan arkistooni ainoastaan omaan käyttöön malliksi, sillä minulla on äitini mummun sisaren vanha kaappi 1800-luvulta, joka on hyvin saman mallinen. Äiti nuorena maalasi sen ruskeaksi ja sanoi sen olleen aiemmin punainen. Tuontapaista väritystä ja kuviointia voisi hyvinkin ajatella, jos raaskin alkaa sitä hioa (ehkä sitten 70-vuotiaana!)

Paula kirjoitti...

Olipas hieno illallinen ja sopiva päivä. Hienoja kuvia äidin harrastuksesta. Tosin se ei ollut pelkkä harrastus harrastuksen vuoksi vaan tarkoituksena oli pelastaa vanhoja huonekaluja "sukuun". Äidillä oli silmää tuollaiselle jo varhain.

KahviKaneli kirjoitti...

Ihana tuo ensimmäinen valkoinen kaappi 21 lokerolla!! Haaveilen tuollaisesta. Mutta sellaiselle ei taida olla edes meidän talossa paikkaa...
Meillä on tuollainen pesupöytä "komuutti", vai miksi sitä sanotaan. Siinä on kylläkin vain yksi ovai ja ylälaatikko. Miehemi mummon vanha. Entisöin sen valkoiseksi anoppini opastuksella. Se on toimittanut yöpöydän virkaa ensitssä asunnossamme, tällähetkellä se ei ole missään, mutta pitäisi kyllä kaivaa varastosta takaisin.

sirkkis kirjoitti...

Voi miten kauniita perinne huonekalusteita ja upeasti entistetty. Tuo ryijy on aivan upea ja tosi kauniin värinen ja kuvallinen.

Nova Melina kirjoitti...

Upea toi valkoinen iso lipasto ja talonpoikaiskaappi myös! Täällä olisi myös todellakin tarvetta noin monelle lokerolle. :)

Ihailtavaa, että sun äiti oli noin innostunut käsillä tekemisestä. Sieltä se on varmaan sullekin periytynyt..?

Oli varmasti ihana ilta!

Anonyymi kirjoitti...

Ihania nämä siskon kuvat meiltä. Jotenkin kotimme näyttää näissä kuvissa paljon hienommalta kuin se oikeasti on. Siskolla on silmää kauniille yksityiskohdille ja epämääräiset "sotkukasat" voi rajata pois. Me nääs kannamme samaa "sekasotkugeeniä", jota sisko aiemmassa postauksessaan kuvaili. Siihenkin voi silti suhtautua armollisesti: Kun Lauri-poikani oli pieni, siunailin eräänä iltana, että voi hyvänen aika tätä sotkua! Tähän poika totesi: "Mitä enemmän kasoja, sitä helpompi rakentaa majoja!" Asioihin on aina monta näkökulmaa.

Anna

Auli kirjoitti...

Saila, ilman muuta saat kopioda kuvan!

sinisukka kirjoitti...

No, varmasti olikin kiva vierailu!! Ja sehän on selvä mistä hyvä värisilmäsi ja kädentaitosi ovat peräisin :D Aivan mahtavia huonekaluja!!

KristiinaS kirjoitti...

Wau mitä huonekaluja, upeasti entisöidut ja hyvässä käytössä! Ei oo omena kauas pudonnut kädentaitojen osalta;)
Mä en oo tuollaisista illallisista kuullut mutta tuohan on huippuidea. Vuoden päästä taidan alkaa tuollaisen systeemin, harvoin - jos koskaan - käy ruokavieraita niin tämä on just hyvä alibi laittaa hyvää ruokaa kavereille.

Neferi kirjoitti...

Nättejä huonekaluja :)

Päivi kirjoitti...

Kiva nostalginen mamma-aiheinen postaus. Eikö tästä puutu pari kaappia vai muistanko oikein? Aika herkulliselta kuulosti muuten tuo illallinen.

Pirena kirjoitti...

Olipa mukava kuvapläjäys. Niin ihania vanhoja kaappeja mutta kaunein oli tuo ryijy. En ole missään nähnyt samanmoista.
Äitisi on ollut taitava alallaan.