perjantai 8. elokuuta 2014

Kysymys


Ensinnäkin kiitos edellisen postauksen kommenteista. Peitto on nyt kuistilla odottamassa niitä viileitä syysiltoja. Nyt vielä tuntuu taas kovin lämpimältä ja hyvä niin.

Sitten ihan eri asiaan. Esitän nyt puutarha- ja kasvimaaihmisille kysymyksen, joka on askarruttanut mieltäni useana vuotena. Miksi osa kesäkurpitsoista muuttuu heti kukkimisen jälkeen kellertäviksi ja pehmeiksi ja putoaa lopulta pois. Iso kesäkurpitsan taimi on saanut aikaiseksi vain yhden kunnon kurpitsan, kaikki muut ovat tippuneet alta aikayksikön.  Nyt sitten yks kaks näyttää siltä, että saan satoa: näyttäisi siltä, että nyt on viisi kunnollista on kurpitsavauvaa kehittymässä ja vielä näyttävät olevan kelpovihreitä.


Onko kyseessä liiallinen kastelu,  vai vaan yksinkertaisesti se, että kurpitsan voimat eivät jaksa tuottaa monta kurpitsaa samaan aikaan. Vai tiputtaako nuori taimi vaan ylimääräiset kurpitsat pois, kuten joskus omenapuukin tekee. Pitääkö kukka nyppiä pois vai annetaanko sen itse tipahtaa? Itse en ole uskaltanut kukkiin koskeakaan ennenkuin olen huomannut itse kurpitsan jo lässähtäneen lötsöksi ja silloin jo itse kurpitsakin tipahtaa itsellään.
Kiitos mahdollisista neuvoista jo etukäteen. 

4 kommenttia:

Suvikummun Marja kirjoitti...

Kesäkurpitsoissa on emi- ja hedekukkia. Hedekukat toimivat ainoastaan pölyttäjinä ja niistä emikukista tulee se kurpitsa.
Jos se emikukka ei ole kunnolla pölyttynyt, se alkaa kellastua ja mätänee ja tipahtaa pois.
Kaikenlaiset pörriäiset hoitavat yleensä pölytyksen, mutta joskus niitäkin näemmä laiskottaa, tai on liian kylmä tai kuuma tai kuiva sää, eivätkä ne hoida hommaansa.
Pölyttämistä voi avittaa irrottamallä hedekukka ja hieroa siitä siitepölyä emikukkaan.
Hedekukka kuihtuu joka tapauksessa, joten ei haittaa vaikka sen irrottaa pölyttämistä varten.
Hede- ja emikukan erottaa toisistaan siitä, että emikukan alapuolella näkyy jo se pikkuinen kurpitsan alku.
Yleisesti ottaen kurpitsat tarvitsevat runsaasti vettä ja lannoitusta.
- Marja-

Auli kirjoitti...

Kiitos Marja. Olisiko niin, että kylmä alkukesä ei ole ollut edullinen pörriäisille ja nyt sitten tulee valmista kun on ollut lämpöä

kr1stiina kirjoitti...

Arkikokemuksella totean, että laijikkeilla on suurta eroa. Samalla hoidolla eri taimista tulee ihan erilaista satoa.

mustakissa kirjoitti...

Vaikka olen kasvattanut kesäkurpitsoja jo monta vuotta, tuota samaa on havaittavissa aina jossakin vaiheessa kasvua. En osaa sanoa mistä se johtuu, olen aina kastellut ja lannoittanut samalla tavalla. Kuitenkin aina on myös satoa saatu. Mielestäni tuo teoriasi siitä, ettei kasvi jaksa kaikkia kasvattaa, kuulostaa vähintäänkin järkevältä.