maanantai 2. heinäkuuta 2012

Saako olla piirakkaa?

 Eilinen päivä meni aikalailla neuloessa miehen sormea potiessa. Neuloin Nalle-langasta Piirakkasukat, Novitan sukkalehden mallin mukaan. Kardemumman talossa  näitä ollaankin jo neulottu ja varmaan muuallakin, koska malli on kiva.  Tykkäsin mallista kovin, mutta halusin tehdä ne ohuemmasta langasta, vaikka ohje oli Seitsemään veljekseen. Niinpä näistä tuli vähän pienet omaan jalkaani, mutta sopivammat nuoriin ja hentoihin jalkoihin.
 Lanka on minusta hienoa tähän malliin. Ihan vaaleaa ruskeaa. Tyttärelle niitä eilen esittelin, että ne on piirakkasukat. Itse ajattelin vähän omenapiirakkaa ja omenan siivuja siististi aseteltuna pohjatakinalle.
Tytär sanoi heti, että ne on selvästi rypytettyjä Karjalanpiirakoita. Eli tässä (taas) oli muna selvästi viisaampi kanaa, kuten sanotaan. Langan värikin on just sopivaa, kuin ruistaikinaa. Lehdessähän ei ole mallin suunnittelijaa. Ilmeisesti tämä on siis vanha malli, monessa suvussa perintönä kulkenut.

Asetin piirakat hienoimmalle astialle mitä kaapista löytyy.
Muuta piirakoita en näille astioille maltakaan laittaa. Astiat on Arabian Fasaani-sarjaa, jotka olen äidiltä perinyt ja jotka on aikoinaan kuulunut Yyterin Kartanon seppä Blomgrenille, joka oli äitini kasvattiäidin isä.

Olkaa hyvät, maistakaa!

Lautasen pohjsta löytyy leima. Siitä näkee, että tämä astia on valmistettu vuosina 1900-1920. Nämä voi tarkistaa täältä

15 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Olen tuota mallia kardemummalla ihaillut ja yhä se näyttää kauniilta. Pitäisi joskus kokeilla sitä.

Paula Kristiina kirjoitti...

Tämä on kyllä todella kaunis malli,olen myös katsellut näitä siellä Kardemummalla. Kauniit ovat nämä sinunkin tekemät! Tosi kaunis tuo lautanen, täytyy käsitellä silkkihansikkain:)

Aikku kirjoitti...

Mulla on tuollaiset yösukat, äiti ostanut varmaan sukat jostain myyjäisistä. Täytyypä kaivaa jostain tuo lehti ja ohje ja kokeilla itsekin.

Sarppu kirjoitti...

Ihanat sukat, mutta niin on asitakin, kerrassaan upea, tuollaiset vanhat astiat ovat todellisia aarteita. Eipä niitä oikein uskalla käyttääkään.

Lammas kirjoitti...

Kyllä kelpaisi minullekin tämä piirakka! Kauniit sukat!

Kardemumma kirjoitti...

Karjalanpiirakan rypytyksiä minäkin ajattelin sukkia kutoessa. Kauniita piirakoita sinulla ohuesta langasta tehtynä.

Neferi kirjoitti...

Nätit sukat ja laihduttava malli muutenkin :)

sinisukka kirjoitti...

Ensin ihmettelin, että mitä piirakoita ne neulovat, kun jossain luin, kunnes hoksasin! karjalaa minäkin ajattelin :) mutta miksei yhtä hyvin omenoita! Hyvännäköiset!

Saila kirjoitti...

Tuo on ihana malli. Mummoni on neulonut aikoinaan tuolla mallilla useat sukat :)

Milukka kirjoitti...

Tuota mallia pitää kokeilla joku päivä:)

Suvikummun Marja kirjoitti...

Kauniit piirakat upella lautasella :)
Tuo malli taitaa tosiaan olla perinteinen vanha malli, äitini on jo joskus minulle kutonut tuolla mallilla. Itsekin jokin aikaa sitten tein valkoisesta Nallesta, aika hehkeät tuli niistäkin ;)

Hepsi kirjoitti...

Kauniit ovat sukkasi ja ilmeisesti vähän erilaiset kuin ne minun perinteiset pitsisukkani.
Meillä oli myös kotona aikanaan tuollaisia Arabian astioita tai on ne siellä vieläkin. Pitääkin kurkistaa pohjasta, kuinka vanhoja ne ovat.

kisa kirjoitti...

Kauniit sukat :)

Nipi kirjoitti...

Piirakkasukat on aina niin ihanat!! :)

KahviKaneli kirjoitti...

Ihanat!
Tykkään yksinkertaisesta harmaasta.
Jos sais syksyllä/talvella itsekin aikaiseksi?