sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kaavankehittelyä

Sunnuntaiangsti... Ehkä tiedätte mitä se tarkoittaa. Itse olen kärsinyt siitä koko ikäni, vaikken koe toisaalta työkammoa. Tapasin juuri yhden eläkeellä olevan työkaverin, joka sanoi, että potee sitä vielä eläkkeellä!
Tänään Satakunnan Kansassa oli Suuri Uutinen: käsityö vähentää stressiä. Eikös se jo yleisesti tiedetä! No, hiukan masensi ensimmäinen lause "Unohda käsityötunneilla hikihatussa ja virheiden pelossa tehdyt väkerrykset". Itse kun olen yrittänyt olla tässä suhteessa varovainen, ettei kukaan nyt ainakaan pelkäisi!
Minä taas kehittelin tänään mm. käsityötunneille kivan meikkipussimallin, joka ei olisi salamannopea tehdä ja jossa olisi vähän haastettakin. Sen suunnittelu ja toteuttaminen vähensi stressiä, sunnuntaiahdistusta.
Lähtökohtana oli Marimekon ihana (ja kallis) nipsukukkaro, jota olen jo pidemmän aikaa ihaillut, mutten malttanut ostaa.
Sellainen pullukka, jonne mahtuu tavaraa ja jota voi penkoa. Ja vielä tiedoksi: kukkanen, joka koristaa pussia on Kumiko Sudo, jonka ohjeeseen törmäsin norjalaisessa kirjassa "Nye patchwork projekter".Opinpa tässä jotakin uutta!
 Tässä vielä kaavoista kiinnostuneille selkeästi se miten lähdin kehittelemään mallia. Lähtökohtana 18cm:n vetoketju (kaareva kulmiin päättynä reuna ylhäällä). Alareunassa sitä pulleutta tuomassa muotolaskokset. Tämä on siis vuorin kaava.

Päällystä varten leikkasin kaarevasti poikittain kaavan auki, leikkasin muotolaskosten kärjistä alaosan kaavan auki yläreunaan ja suljin muotolaskokset. Ommeltaessa taitoin muotolaskokset avolaskoksiksi  kääntymään sivuille.  Muotolaskokset ja sama väljyys mikä on kaavassa jää tallelle, vaikka muoto on periaatteessa eri. Tälläisestä kaavan kehittelystä tykkään. Opiskeluaikana lempiaineitani oli juuri tämä, mutta vaatteiden kaavoille.

Syy tähän suunnuntaipuuhaan oli tiistainen kolmen muun kässäopen kanssa tekemä Forssan reissu. Matkalla poikkemisimme Humppilassa Tilkkutexissä ja uskokaa tai älkää, se oli kyllä kangashullujen karkkikauppa. Matkaan lähti 30cm. pala maatuskakangasta (ostimme sitä kaikki!) sekä puolen metrin pala kissakangasta, jossa oli minulle niin kovin tuttuja ilmeitä.
Hyvää alkavaa viikkoa kaikille ja kiitos kaikista kivoista kommenteista edelliseen postaukseen! Ja tervetuloa uudet lukijat, teitä tuntuu nyt koko ajan ropisevan lisää.

20 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Hieno pussukkasuunnitelma. Se on kumma (siis tuossa Satakunnan Kansan jutussa ja yleensä) että kaiken hauskan mielletään olevan koulun vastakohta. Että voisi pitää hauskaa, täytyy ensin unohtaa, mitä koulussa opetettiin, koska koulu on niin jotenkin kielteistä. Ei asia niin yksiviivaista ole. Kyllä opettaja voi myös opettaa nauttimaan jostakin aineesta, varsinkin, jos opettaja itse nauttii siitä silmin nähden.

Sirpa kirjoitti...

Hauska idea! Tuollaisia tekevät varmaan mielellään oppilaat! Mukavaa alkavaa viikkoa Sinullekin!

Peppi kirjoitti...

Nuo muotolaskokset on hyvä juttu - tilaa tarvitaan :) Melkein omaan kynäpussukkaanikin kaipaisin muotolaskoksia. Sitä tulee sullottua penaaliin vähän kaikkea...
Luulisin, että tuo on tytöille mieleinen työ!
Ja täällä on aina ollut sunnuntait "vaikeita" päiviä, vaikka kuinka yrittäis vapaasta nauttia.
No. Joka tapauksessa tsemppiä tulevaan viikkoon!

Rentukka kirjoitti...

Hyvä että tälle tunteelle on nimikin, enkä ole sen kanssa yksin.
Kiitos selkeistä kuvista ja ohjeesta. Valmiita oppilastöitä odotellessa, mukavia työrupeamia!

Saila kirjoitti...

Onpahan tosiaan ilmeikäs kissakangas!
Minulla oli sunnuntaiahdistus, kunnes ryhdyin yrittäjäksi ja eroa arkipäivillä ja viikonlopulla ei enää ole. Paitsi että viikonloppuisin ei tule niin paljon roskapostia sähköpostiin, mikä on minusta yllättävää.
Hauskuus ja tulevat harrastukset ovat minusta paljon koulusta kiinni, mutta niin, että jos jossakin aineessa on ollut mukava meininki ja mukaansatempaava, aiheesta kiinnostumaan saava opettaja, niin se kiinnostus on jatkunut aikuisiällä.

sirkkis kirjoitti...

Ihana pussukka on tulossa ja mahtavan upeita kankaita. Kissa kangas on suloinen

Aarnilintu kirjoitti...

Ja minä oon ihan myyty tuolle maatuskakankaalle:) Täytyykin muistaa tuo paikka, kun Humppilan suunnassa joskus liikkuu.

KristiinaS kirjoitti...

Kiva pussukka. Hyvin näytit kaavan ja selitit mutta en mä kyll ymmärtäny, siis mun pitäis tehdä niin sitt menis jakeluun tuokin ihme.
Mutta kissakangas, se se vasta ihana onkin, wau.

mustakissa kirjoitti...

Kyllä pikku käsityöläiset taas ilahtuvat tuosta mallista! Taas ihailen sinun työotettasi<3
Ja mikä ihana kissakangas! Mitähän siitä tulee?

Neferi kirjoitti...

Näyttää suorastaan herkulliselta ommeltavalta :)

Kirsi74 kirjoitti...

Ihana pussukka. Mä oon tehnyt samantyylisiä tilda -ohjeella. Niistä tulee kans ihan kivoja, ainakin meillä tytöt tykkää :) Mukavaa alkavaa viikkoa.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno pussukka, sopis kässäpussiksikin vähän suurempana. Kiitos kaavastakin, täytyy kokeilla miten itse onnistuisi. Tuo kangaskauppa on kyllä todella huippu, käyty on ja ihania löytöjä tehty.
Kissakangas on tosiaan ilmeikäs. Terv. Lea P.

Tintti kirjoitti...

Kaunis pussukka! Mun sunnuntaiangsti on se, että olisi koko päivä aikaa tehdä vaikka mitä, mutta ei saa kuitenkaan mitään tehtyä.

Aika maltilliset olivat ostoksesi Tilkkutexistä. Mä en ole vielä uskaltanut sinne mennäkään.

Pirjo kirjoitti...

Hienosti olet suunnitellut! Silloin kun opiskelin vaatetusartesaaniksi niin inhosin juuri eniten noita suunnittelutunteja, koska en ollut siinä hyvä.. Enkä vieläkään osaa.. Mutta kai sekin on harjoittelulaji :) Ihania nuo kankaat!

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihanat kaavat ja söpönen pussi.
Tuo maatuskakangas on herkkujen herkku.

Marjut kirjoitti...

Ihana pussukka!

Paula Kristiina kirjoitti...

Tosi ihan tuo pusukka, ja maatuskakangas . Edelliset sukatkin niin kauniit! Huomisiin:D

-maria- kirjoitti...

Minäkin varmasti olisin tykännyt tuollaisesta oppiaineesta. Joka tyypin kaavakirjassahan vähän on samaa otetta, samoin yhdessä minulla olevassa ruotsalaisessa (vai olisiko alunperin tanskalainen?) lastenvaatekirjassa. Siis leikellään kaavoja, asetellaan palasia uudestaan jne.

Kissakankaassa on kyllä onnistuneita kuvia kissoista!

Zelda kirjoitti...

Todella ihana pussukka tuli. Mahtaisitko tuollaisesta oravannahkakauppoja tai vaikka ihan tavallisia kauppoja suostua tekemään;)?

pirjopon kirjoitti...

Ihana pussukka ja kiva kun laitoit kaavan! Jospa minäkin osaisin tehdä jotain kunnollista ihan oikeesti omista videonauhakankaistani noilla kaavoilla! Kisulisi on muuten ihan meidän Villiinan näköinen!