sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Merikarvian puukirkossa

                        Eilen illalla ajoimme Johanna Kurkelan konserttiin Merikarvian kirkkoon.
Merikarvian kirkko on yksi Suomen suurimmista kirkoista ja Pohjoismaiden suurin ympärivuotuisessa käytössä oleva puukirkko. Kirkko on valmistunut vuonna 1899 ja sinne mahtuu 2500 ihmistä istumaan. Kirkon katossa on useita kristllikruunuja, joista useimmat ovat peräisin vanhasta kirkosta, samoin kuin kirkon ainoa maalaus, alttaritaulu.
Joka kerta jaksan ihastella kirkon kauneutta. Se on yksinkertainen talonpoikaistyylinen vailla mitään muita kruusauksia kuin juuri kauniit kristallikruunut. Minulla on ollut kunnia olla kirkossa yhden siskonpojan ristiäisissä ja parin rippijuhlissa. Mutta eilen pimeässä illassa oli kirkon tunnelma ihan erityinen.
Kirkko on neljäs samalle paikalle rakennettu kirkko. Joskus kirkon rantaan pääsi mereltä, nyt meri on kolmen kilometrin päässä kirkosta. Kastetilaisuudessa kävi niin, että vauvalle tuli nälkä ja äidin imettäessä kirkkoherra piti esittelyn kirkon historiasta, jotteivat ristijäisvieraat olisi pitkästyneet. Hän kertoi, että kirkosta tuli suuri, koska vanhaa kirkkoa käytettiin rakennustelineenä ja arkkitehti Johan Nordstrand suunnitteli uuden kirkon vanhan kirkon ympärille. Edeltävä Sofia Magdalenan kirkko oli saanut  ristikirkon ulkomuodon 1840-luvulla.


Eilen lumisateessa en yrittänytkään kuvata kirkkoa ulkoa, mutta lainasin kuvan täältä

Kiitokset kauniit onnitteluista edelliseen postaukseen, lämmittivät kovin mieltä!

9 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Kylläpä se onkin upea myös sisältä! Muutama vuosi sitten Merikarvialla käydessäni kiertelin sitä ulkoa ja kuvasin, mutta silloin ei päässyt sisälle, harmi. Hieno, ihan uskomattoman hieno. Ooh.

Saila kirjoitti...

Onnea kihlaparille!

Aikku R-T kirjoitti...

Onkinpa kaunis ja tunnelmallinen kirkko. Niin rauhoittavan vaalea ja ulospäin jotenkin tulee pitsimäinen rakennus ekana mieleen ;)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Oi miten ihana kirkko. Onnea kihlaparille

sirkkis kirjoitti...

Komea kirkko niin ulkoa kuin sisältä.

Rouva Kivitikka kirjoitti...

Huikea ympäristö ja esiintyjä!

tuike kirjoitti...

Hei vaan ja TOSI paljon onnea teille! Miten ihanaa!

Merikarvian kirkossa en ole koskaan käynyt, pitää korjata tilanne ensi kesänä, sehän on niin lähellä minun kotia ja lukiokaverinikin asuu siellä.

Minusta sisustamisessa pitää näkyä ihmisen persoonallisuus eli eikun vaan sinne samaan vitriiniin lasit ja langat! Mutta toi sun vanha vitriini vasta hienolta näytti!

Mukavaa viikkoa, mulla vielä vähän töitä ja sitten lomalle!

KristiinaS kirjoitti...

Onpas kaunis ja upea kirkko. Mahtavat kristallitkin.

Sarppu kirjoitti...

Oi miten tunnelmalliset ja kauniit kuvat kirkosta, takuulla hieno konsertti, mukavaa alkavaa viikkoa sinulle :)